Presa internationala - mai interesata de viitorul guvern si sansele de integrare ale Romaniei decat de numele noului presedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce, in cursul noptii de duminica spre luni, Euronews si CNN si-au deschis jurnalele cu imaginile oamenilor iesiti pe strazi in Romania, de ieri la pranz, intreaga lume a putut rasufla usurata:

Dupa ce, in cursul noptii de duminica spre luni, Euronews si CNN si-au deschis jurnalele cu imaginile oamenilor iesiti pe strazi in Romania, de ieri la pranz, intreaga lume a putut rasufla usurata: scenariul ucrainean nu s-a repetat si in tara noastra. Imaginile cu simpatizanti ai opozitiei, paziti de cordoane stranse de jandarmi, si afirmatia ca "ambii candidati s-au declarat invingatori" (CNN) lasau loc de interpretari, iar "The Independent" se astepta chiar ca invingatorul sa fie decis de justitie si la "un protest ca in Ucraina", in cazul confirmarii temerilor de frauda. Odata ce BEC a anuntat castigatorul, iar Nastase si-a recunoscut infrangerea, presa din intreaga lume a mai amintit doar in treacat de neregulile ce au afectat chiar si acest al doilea tur. Atentia jurnalistilor straini s-a concentrat pe dificultatile formarii unui nou guvern si destinul european al Romaniei. Pentru Radio Europa Libera, "noul presedinte va avea o sarcina dificila in a forma un nou guvern dupa rezultatele stranse din alegerile parlamentare", AFP si BBC facand aprecieri similare. "The Guardian" se arata mai degraba sceptic, considerand ca "este improbabil sa se formeze un guvern stabil, ceea ce va afecta sansele tarii de a face reformele radicale necesare aderarii la UE". In schimb, Reuters privea victoria lui Basescu drept o sansa "ca balanta de putere sa se incline" in favoarea Aliantei D.A. Aceeasi agentie vede ca probabila desemnarea unui premier din partea Aliantei, dar admite posibilitatea ca aceasta sa nu poata obtine majoritatea in Parlament si sa se ajunga la alegeri anticipate.
Temeri de "incertitudine politica"
"Financial Times" crede ca "victoria-surpriza a lui Basescu a creat o noua provocare pentru Parlamentul Romaniei", caruia i-ar putea fi propus un guvern agreat de presedinte, dar nu si de majoritatea parlamentarilor. Corespondentul din Romania al ziarului economic considera ca, in conditiile in care Alianta a respins o intelegere cu PRM, vor urma "negocieri tensionate" cu UDMR si anumiti parlamentari care ar dori sa isi paraseasca formatiunile pe ale caror liste au candidat. "Financial Times" avertizeaza ca respingerea unui guvern al Aliantei va duce la "o perioada prelungita de incertitudine politica care ar surveni intr-un moment nepotrivit pentru Romania", cand trebuie sa atinga obiectivul aderarii la UE in 2007. Si pentru BBC, principala obligatie a lui Basescu, potrivit propriilor promisiuni, este aceea de "a urgenta reformele necesare pentru integrarea europeana". In mod similar, "Liberation" crede ca integrarea "totala" in UE este obiectivul prioritar al lui Basescu, care "nu este cu adevarat cunoscut de comunitatea internationala", acesta fiind un neajuns al noului presedinte fata de Nastase, ce "castigase o credibilitate reala la Bruxelles". Associated Press crede, pe de alta parte, ca Basescu "este cunoscut ca un reformator economic si social", iar "Le Monde" aminteste de necesitatea unor "reforme indispensabile", fara de care Romania nu ar putea accede in UE.
Explicatii pentru o "victorie-surpriza"
Agentiile internationale si ziarele straine sunt aproape unanime in a califica victoria lui Basescu drept o "surpriza", desi unele ziare precum "The Independent" nu au ezitat sa reia ideea ca, de fapt, romanii au avut de ales "intre doi fosti comunisti". Pentru Associated Press, victoria lui Basescu este "o lovitura majora pentru fostii comunisti, care au guvernat Romania pentru cea mai mare perioada de dupa 1989". "Le Monde" explica succesul candidatului opozitiei printr-o "enorma mobilizare a electoratului din marile orase, mai ales in Bucuresti". Pentru Reuters, o posibila explicatie ar fi imaginea PSD "manjita de scandaluri de coruptie si de etalarea fatisa a bogatiei unora din membrii sai". AFP vorbeste de "o Romanie cu doua viteze", scindata intre mediul rural, favorabil lui Nastase, si cel urban, favorabil lui Basescu, si de paradoxul reprezentat de faptul ca Nastase, desi a fost campionul aderarii tarii la UE, a fost votat tocmai de persoanele mai reticente fata de integrarea europeana. In fine, "Le Monde" ia un ton grav, vorbind de o "linie de fractura profunda in societatea romaneasca, intre tanara clasa de mijloc urbana, foarte interesata de reformele promise de Basescu, si o populatie rurala mai saraca".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite