“Presa din România (,Adevărul’) publică numele celor şase arestaţi” - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa italiană scrie la unison despre criză economică resimţită la nivel internaţional. Astfel, pentru prima dată după 40 de ani, marele gigant Toyota înregistrează pierderi, iar în Italia ar fi nevoie  de 2 miliarde de euro pentru susţinerea industriei automobilistice şi alte 7-8 miliarde pentru reforma sistemului  de pensii. De asemenea, este relatat pe larg cazul unui terorist italian, refugiat politic în Brazilia.

Presa din România dă numele celor şase arestaţi” titrează „Il Messgero”. Cotidianul citează articolul apărut ieri în exclusivitate în „Adevărul”, care dezvăluie numele românilor acuzaţi în „violul de la Guidonia”. În acelaşi text, este citat şi articolul „Românii din Guidonia se tem pentru viaţa lor” (http://www.adevarul.ro/articole/romanii-din-guidonia-se-tem-pentru-viata-lor.html)  „Il Messgero” împărtaşeşte astfel cititorilor italieni temerile românilor rezidenţi în zonă.

Marea criză biciuieşte Japonia. Cod roşu industria auto şi electronică”, titrează în prima pagină cotidianul “Corriere della Sera”. Criza economică internaţională se resimte şi la Tokyo, unde pentru prima dată după 40 de ani marele gigant Toyota prezintă un bilanţ anual în pierdere.  Pentru a doua lună consecutiv, se înregistrează o scădere bruscă a producţiei industriale, căreia îi corespunde o creştere bruscă a şomajului.

În doar o lună, rata şomajului a crescut cu o jumătate de procent, de la 3,9%, la 4,4%, iar consumul mediu pentru o familie este cu 4,6% mai mic decât în urmă cu zece luni. Guvernul crede că marii industriaşi au redus producţia ca urmare a scăderii numărului de cereri de pe piaţă şi prevede că producţia va continua să scadă în ianuarie şi februarie 2009. Cod roşu şi pentru Honda, care a înregistrat o scădere cu 90% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.  

Epifani: «Pentru susţinerea industriei automobilistice, e nevoie de cel puţin 2 miliarde de euro»”, titrează tot cotidianul “Corriere della Sera” citându-l pe secretarul general al CGIL, Guglielmo Epifani. Costul de susţinere a  industriei automobilistice ar putea să fie foarte “piperat” pentru cheltuielile publice. “Dacă nu se va interveni în favoarea sectoarelor industriale aflate în criză, acestea vor simţi şi prezenţa concurenţei sectoarelor similare din alte ţări, în care guvernele au intervenit deja”, spune Epifani. 

Tremonti: «Avem nevoie de mai multe reguli». Contradicţii între guvern şi regiuni aspra fondurilor”, titrează cotidianul “La Repubblica”. Ministrul Economiei, Giulio Tremonti, susţine că în Italia sistemul bancar e solid şi că mai mult decât intervenţiile financiare este nevoie de noi reguli pentru sistemul financiar, precm şi de reforma sistemului de pensii. Opinia ministrului este în dezacord cu cea a preşedintelui Confindustria, Emma Marcegaglia, care susţine în schimb necesitatea unor ajutoare economice de 7-8 miliarde de euro în domeniu. 

Battisti: «Parisul m-a ajutat să fug»”, îl citează cotidianul  “La Stampa” pe teroristul italian condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime şi mai multe răpiri. Cesare Battisti, evadat din puşcărie din Italia s-a refugiat mai întâi în Franţa, de unde a fugit când se hotărâse extrădarea lui în Italia. A fost de mai multe ori arestat în Brazilia unde a reuşit să obţină statutul de refugiat politic. Datorită acestui fapt Brazilia refuză acum extrădarea lui Battisti în ţara de origine. Cazul a suscitat multe polemici şi proteste din partea guvernului italian, iar ministrul apărării, La Russa, doreşte chiar anularea următorului meci amical de fotbal între Italia şi Brazilia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite