Preoţii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prelaţi din Craiova şi-au ridicat vile de sute de metri pătraţi, estimate la zeci de mii de euro. Adevărate palate, casele preoţilor rivalizează cu cele ale marilor bogătaşi din orice colţ

Prelaţi din Craiova şi-au ridicat vile de sute de metri pătraţi, estimate la zeci de mii de euro. Adevărate palate, casele preoţilor rivalizează cu cele ale marilor bogătaşi din orice colţ al ţării

Majoritatea preoţilor craioveni sfidează cumpătarea proslăvită chiar de ei în altar. Vilele pe care aceştia şi le-au ridicat în ultimii ani şi impresionantele parcuri auto pe care le deţin stârnesc invidia nu doar a amărăştenilor, ci chiar şi a celor mai bogaţi oameni din Dolj.

Cel mai bogat preot craiovean este, de departe, părintele Ion Doran. Preotul s-a făcut remarcat în urbe în primul rând prin numeroasele scandaluri în care a fost implicat. Cel mai răsunător dintre ele a fost cel în care părintele a urmărit, ca în filme, o echipă de jurnalişti care a îndrăznit să-i pună întrebări despre activitatea sa. Doran locuieşte cu familia într-o vilă impunătoare din Craiova, pe strada Nanterre, una dintre zonele cele mai bine cotate de investitorii imobiliari. Palatul este construit chiar în faţa bisericii în care acesta slujea. Pe lângă vilă, preotul mai deţine şi un impresionant parc auto, format dintr-un Ford Mondeo, un Fiat Brava şi un Peugeot 307.

A dărâmat casa parohială ca să-şi facă vilă

Coleg întru cele sfinte cu părintele Ion Doran, preotul Gheorghe Zanfir i-a urmat îndeaproape exemplul şi şi-a construit vila, evaluată la peste 150.000 de euro de experţii imobiliari, la câţiva metri de biserica în care slujeşte. Profesor la Facultatea de Teologie din Craiova, preotul Zanfir a dărâmat, pur şi simplu, casa parohială pentru a-şi ridica reşedinţa. În faţa funcţionarilor Mitropoliei Olteniei, preotul a susţinut că pe locul casei parohiale va ridica o cantină pentru săraci. După ce a ridicat măreţul edificiu, Zanfir l-a trecut însă pe numele său. "Nu am ce discuta cu dumneavoastră, vă rog să mă lăsaţi în pace", au fost singurele cuvinte pe care ni le-a spus părintele Zanfir atunci când l-am întrebat dacă este creştineşte ca un preot să locuiască într-o casă de o asemenea opulenţă, în timp ce o bună parte din enoriaşi trăiesc într-o sărăcie cruntă.

Mai atent cu imaginea sa a fost însă preotul Ştefan Resceanu, actualul decan al Facultăţii de Teologie, care a ales să-şi ridice vila într-un loc mai retras. "Ne-au ajutat părinţii, pe mine şi pe soţia mea. Am mai strâns şi noi bani, dar nu e o casă aşa mare şi opulentă, cum lasă unii să se înţeleagă", susţine Resceanu. În Craiova este de notorietate revolta studenţilor de la Teologie, de acum doi ani, care au acuzat faptul că, sub patronajul preotului Ştefan Resceanu, preoţii-profesori confundă buzunarele proprii cu cutiile milei. Nici directorul Seminarului de la Mofleni nu o duce prea rău. Preotul Costică Popescu şi-a ridicat o vilă în apropierea Parcului Puşkin din Craiova, pe strada Anul 1848. Popescu susţine că a vândut un apartament pentru a-şi ridica locuinţa cu etaj şi mansardă. Pe lângă această vilă, părintele mai deţine o casă de vacanţă la Lainici.

"Nu pot fi condamnaţi pentru locuinţele construite"

"Trebuie să pornim de la vechiul precept conform căruia bogăţia nu este un păcat prin ea însăşi, precum nici sărăcia nu este o virtute. Adevărat este că este un păcat să te îmbogăţeşti pe cale ilicită. Trebuie să subliniez că preoţii despre care spuneţi au construit sau construiesc biserici şi sunt foarte activi la nivelul parohiei şi Arhiepiscopiei. Cum nu există reclamaţii din partea enoriaşilor, iar controalele inspectorilor noştri nu au dezvăluit nimic ilegal, nu pot fi condamnaţi pentru locuinţele pe care şi le-au construit", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Craiovei, Gheorghe Cioiu.

Ceea ce nu spune însă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei este că tarifele percepute de aceşti preoţi pentru diverse servicii religioase sunt, în cele mai multe cazuri, enorme. Un enoriaş ajunge să plătească 500 de lei pentru o înmormântare sau o cununie. Sunt rare însă cazurile când parohul dă şi chitanţe pentru banii primiţi. Controalele Finanţelor Publice şi ale Curţii de Conturi sunt aproape inexistente.

Ne-au ajutat părinţii, pe mine şi pe soţia mea"
Ştefan Resceanu,
preot

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite