Premiul Nobel pentru fizică, câştigat de un chinez şi doi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiul Nobel pentru fizică, câştigat de un chinez şi doi americani
Premiul Nobel pentru fizică, câştigat de un chinez şi doi americani

Laureaţii premiului Nobel pentru fizică 2009 sunt: chinezul Charles Kuen Kao şi americanii Williard S. Boyle şi George E. Smith. Anunţul a fost făcut astăzi de Academia Regală de Ştiinţe a Suediei.

Mai citeşte şi:

Nobelul pentru fizică recompensează realizările fizicienilor care au contribuit la definirea fundamentelor societăţilor interconectate de astăzi. Cei trei au realizat inovaţii practice pentru viaţa de zi cu zi şi noi instrumente de explorare ştiinţifică, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

1966- Charles K. Kao a făcut o descoperire care a revoluţionat domeniul fibrelor optice. A calculat atent cum se transmite lumina pe distanţe lungi, prin fibrele optice de sticlă. Cu o fibră din sticlă pură, este posibil ca semnalele de lumină să fie transmise pe o distanţă de 100 de kilometri. Entuziasmul lui Kao a inspirat cercetările ulterioare, iar astăzi, fibrele optice formează sistemul circular care hrăneşte societatea noastră comunicaţională.

Charles Kuen Kao s-a născut în  1933 la Shanghai, China şi are cetăţenie britanică şi americană.

1969-  Willard S. Boyle şi George E. Smith au inventat prima tehnologie de succes care foloseşte senzori digitali, numită CCD (Charge-Coupled Device). Această tehnologie utilizează efectul fotoelectric, teoretizat de Albert Einstein. Prin acest efect, lumina este transformată în semnale electrice. CCD este "ochiul electronic al camerei digitale", care revoluţionează fotografia, acum lumina putând fi captată electronic, nu printr-un film. Fotografia digitală a devenit un instrument de neînlocuit în multe dintre domeniile de cercetare.

Willard Sterling Boyle, cetăţean canadian şi american, a fost director executiv al Diviziei de Ştiinţe la Laboratoarele Bell.

George Elwood Smith, cetăţean american, a lucrat la Laboratoarele Bell, de unde s-a retras în 1986.

În 2008, Nobelul pentru fizică a fost primit de  americanului Yoichiro Nambu şi japonezilor Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirile lor în domeniul fizicii particulelor.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru descoperirea mecanismului de rupere spontană a simetriei în fizica subatomică ("broken symmetry"), respectiv pentru descoperirea originii acestui fenomen, care poate prezice existenţa a cel puţin trei familii de particule (quark) ce intră în componenţa nucleonilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite