Premiile la categoria întâi, deturnate către "înalţi responsabili publici"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizările adresate Parchetului nu au primit niciun răspuns până în prezent, cu toate că prima datează de acum un an şi două luni.Valerian Stan, fostul şef al Corpului de Control al

Sesizările adresate Parchetului nu au primit niciun răspuns până în prezent, cu toate că prima datează de acum un an şi două luni.
Valerian Stan, fostul şef al Corpului de Control al guvernului Ciorbea, ne-a declarat că se va adresa CSM, iar apoi CEDO, pentru a semnala faptul că, de peste un an, Parchetul nu a efectuat cercetări în cazul unei sesizări pe care a făcut-o privind posibile ilegalităţi la Loterie. El spune că a avut informaţii de la o sursă "destul de credibilă", în speţă un funcţionar din cadrul Loteriei. Pe baza mărturiei acestuia a trimis la 11 ianuarie 2005 o adresă procurorului general Ilie Botoş. A fost informat că dosarul a urmat diferite trasee, însă nu şi modalitatea în care acesta a fost soluţionat. El acuză faptul că nu a primit un răspuns, drept pentru care i s-a încălcat dreptul constituţional de a avea acces la informaţii publice.
Valerian Stan explică că sursa sa nu a dorit să facă o plângere oficială privind ilegalităţile semnalate, deoarece se temea pentru situaţia sa, dar că i-a dat aceste informaţii pentru a le înainta organelor abilitate. Fostul şef al Corpului de Control nu a precizat identitatea "înalţilor responsabili publici" care ar fi pus la cale frauda cu premiile la categoria 1. Valoarea acestora în perioada 2002-2004 este de peste 20 milioane de euro.
Stan ne-a precizat că va face toate demersurile ca informaţiile pe care le-a furnizat Parchetului să fie cercetate şi să primească un răspuns. El mai spune că zilele viitoare va trimite o scrisoare lui Franco Fratini, comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, pentru a-i semnala acest caz.
Loteria confirmă că nu s-au făcut cercetări
"Loteria Română informează că nu are cunoştinţă despre existenţa unei plângeri penale formulată de domnul Valerian Stan şi pentru soluţionarea căreia să ne fi fost solicitate informaţii", se arată într-un comunicat adresat ziarului Adevărul."Loteria Română respinge acuzaţiile formulate de domnul Valerian Stan, dacă acestea există, cu privire la faptul că premiile de la categoria I a jocului Loto 6/49 au fost repartizate către "înalţi demnitari", acest lucru putând fi uşor de dovedit în cadrul unei cercetări efectuate de către organele competente. Loteria Română precizează că, în conformitate cu dispoziţiile "Regulamentului privind organizarea şi administrarea jocurilor loto", are obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor privind numele şi imaginea câştigătorilor la jocurile de noroc organizate de companie, conform legii, acestea putând fi făcute publice numai cu acordul acestora.

Bodu ia Loteria la puricat
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a cerut preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, să declanşeze un control financiar-fiscal la Loteria Română. Această solicitare vine în urma numeroaselor articole apărute în presă care atrăgeau atenţia asupra unor posibile nereguli comise de managementul companiei şi, în special, de preşedintele Loteriei, Nicolae Cristea. Controlul pe care ANAF îl va efectua la această companie naţională va analiza perioada 2003-2005, evaluând, în principal, achiziţia la sume supraevaluate a unor imobile, corectitudinea contractelor de sponsorizare a clubului de fotbal Rapid Bucureşti şi salariile exorbitante pe care le iau, lunar, persoanele aflate la conducerea Loteriei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite