Premii şi un spectacol contemporan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiile TVR Internaţional au fost decernate luni seara, în cadrul unei ceremonii care a marcat 11 ani de existenţă a postului şi care a avut loc la Teatrul Odeon. Evenimentul a fost presărat

Premiile TVR Internaţional au fost decernate luni seara, în cadrul unei ceremonii care a marcat 11 ani de existenţă a postului şi care a avut loc la Teatrul Odeon.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice unificate prin elementul comun al tangoului, dansul iubirii. Monica Petrică şi Răvan Mazilu au reluat într-o manieră contemporană tema clasică a tangoului, iar actriţa Maria Buză, alături de Vlaicu Golcea şi Electric Brother, a creat o legătură interesantă între melodii din Bucureştiul de altădată, un aranjament muzical modern, şi proiecţii video. Regizorul, scenaristul şi romancierul Radu Mihăileanu a primit premiul pentru originalitatea cu care a tratat tema identităţii în filmele sale. Emoţia a fost mare în momentul înmânării pre-miului de către actriţa Irina Petrescu, despre care a mărturisit că s-a îndrăgostit în copilărie, pe platourile de filmare ale producţiei "Duminică la ora 6".
Vizibil emoţionat, Mihăileanu a ţinut să facă o fotografie pe scenă alături de Irina Petrescu, pentru tatăl lui, scenarist şi el, adăugând, în glumă, că el, un elev repetent, a ajuns să primească atâtea premii încât îşi plictiseşte de tot prietenii, pe care îi târăşte pe la decernări. Numărul de trofee a scăzut anul acesta la cinci, aşa că ceremonia a fost mai scurtă şi selecţia probabil mai dificilă. Ceilalţi câştigători au fost Barbara Wiebke Schofnagel, ataşat pe probleme sociale al Ambasadei Austriei în România, pentru întreaga activitate de solidaritate socială desfăşurată în România, Liliana Solomon, pentru inteligenţa, tenacitatea prin care a pătruns în lumea marilor societăţi multinaţionale, Norman Manea, romancier puţin cunoscut la noi, dar cu o carieră strălucitoare pe plan internaţional (care a fost prezent printr-o înregistrare video) pentru cunoaşterea culturii române în lume, şi Dinu Flămând, pentru curajul şi perseverenţa cu care şi-a construit o carieră complexă de poet, traducător, critic literar şi, nu în ultimul rând, de ziarist. Nu au lipsit momentele amuzante: gazda serii, Mihaela Crăciun, a făcut cunoştinţă cu podeaua, moment probabil neplanificat de organizatori. Elisabeta Lipă i-a înmânat premiul Lilianei Solomon, adresându-i-se direct, deşi aceasta îşi aştepta cuminte momentul intrării în scenă, nu prea bine ascunsă în culise. Una peste alta, un eveniment care ne-a descreţit frunţile şi care a promovat oameni valabili în domeniul artistic şi social, oameni care au promovat, prin munca lor, ceea ce este relevant în cultura românească contemporană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite