Premierul palestinian, prins la graniţă cu 35 milioane de $

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convoiul lui Ismail Haniyeh a fost ţinta unui atac armat

de tratative, acesta a reuşit să treacă graniţa, dar fără bani. Ca urmare a situaţiei create, între 70 şi 80 de activişti înarmaţi ai Hamas au pătruns în terminal. S-a declanşat un schimb de focuri între aceştia şi membrii gărzii prezidenţiale palestiniene. O gardă de corp a premierului a fost ucisă, iar fiul acestuia a fost rănit.
Egiptul şi Israelul au ajuns la un compromis pentru a-i permite premierului palestinian să revină în Fâşia Gaza. Înţelegerea a fost negociată de şeful serviciilor egiptene de informaţii, generalul Omar Suleiman, şi de oficiali israelieni. În conformitate cu termenii înţelegerii, postul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis numai după ce Haniyeh a lăsat importanta sumă de bani ce o avea asupra sa în Egipt.
Cei 35 milioane de dolari vor fi depuşi la o bancă egipteană care îi va vărsa în conturile reprezentanţei Autorităţii Naţionale Palestiniene pe lângă Liga Arabă cu sediul la Cairo. Convoiul premierului a fost atacat la puţin timp după ce a intrat în Fâşia Gaza, prin terminalul Rafah, aflat între Egipt şi teritoriul palestinian. Hamasul a acuzat de tentativă de asasinare a premierului formaţiunea rivală Al Fatah, partidul preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, care la rândul său a respins orice implicare în acest atac. Hamas, formaţiunea islamistă palestiniană de guvernământ, a desfăşurat ieri militanţi înarmaţi cu automate, lansatoare de rachete şi de grenade, în zone-cheie din Fâşia Gaza, după atacul asupra convoiului premierului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite