Premierul se ocupa acum si de "siguranta alimentelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe langa cele 23 de agentii, autoritati, departamente si comisii nationale, Executivul a mai infiintat inca o institutie ce va fi subordonata premierului Adrian Nastase. De la 1 septembrie, seful

Pe langa cele 23 de agentii, autoritati, departamente si comisii nationale, Executivul a mai infiintat inca o institutie ce va fi subordonata premierului Adrian Nastase. De la 1 septembrie, seful Guvernului coordoneaza si activitatea Agentiei Romane pentru Siguranta Alimentelor (ARSA). Institutia nou creata are ca obiect de activitate "realizarea sigurantei alimentelor, de la producerea materiilor prime pana la distribuirea alimentelor catre consumator", si va fi condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat numit de premier. Pana la sfarsitul anului, ARSA are prevazute in schema 28 de posturi, asigurate prin redistribuirea in numar egal a angajatilor de la Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Dupa cum ne-a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, "in prima faza, agentia va avea rol stiintific si de coordonare. In faza a doua, numarul angajatilor va ajunge la 160 si, pe langa activitatea stiintifica, va avea si rol de control. Angajatii ARSA vor spune care alimente sunt periculoase pentru sanatate. De exemplu, care sunt E-urile daunatoare sanatatii sau organismele modificate genetic. Infiintarea acestei institutii este o necesitate pentru tara, dar si o conditie impusa de Uniunea Europeana". Cu alte cuvinte, pe langa faptul ca mai creeaza inca un post de secretar de stat cu o intreaga structura ministeriala, actul normativ sporeste si numarul organelor de control, noua agentie suprapunandu-se celor deja existente (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Directia Sanitar-Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Inspectia Sanitara de Stat sau Autoritatea Nationala de Control). Cat de eficienta este puzderia de organe de control s-a vazut in aceasta vara pe litoral. In statiuni, numarul inspectorilor concura cu cel al turistilor, care tot au ajuns in spitale cu toxiinfectii alimentare sau Salmonella.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite