Premierul israelian, acuzat într-un nou scandal de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa politică israeliană e zguduită de un alt scandal în care este implicat premierul Ehud Olmert. Acesta, pe când era ministru al finanţelor, ar fi făcut trafic de influenţă pentru

Viaţa politică israeliană e zguduită de un alt scandal în care este implicat premierul Ehud Olmert. Acesta, pe când era ministru al finanţelor, ar fi făcut trafic de influenţă pentru vânzarea unor active ale Băncii Leumi, încercând să favorizeze dosarul a doi amici miliardari.
Presa israeliană a făcut, ieri, ample referiri la dezvăluirea unui ziarist specializat în investigaţii, director al NFC, New First Clas, un site de informaţii. În ajun, acesta notase că "Ehud Olmert se scaldă în afaceri de corupţie trecute în mod deliberat sub tăcere". Într-un nou raport privind activităţile îndoielnice ale premierului se arată că Menny Mazuz, consilier juridic al guvernului, a deschis o anchetă privind implicarea primului-ministru în vânzarea Băncii Leumi, la ora respectivă bancă de stat.
Mai concret, după august 2005, când premierul Ariel Sharon l-a numit pe Olmert la Finanţe în locul lui Benjamin Netanyahu, acesta ar fi profitat de postul de ministru pentru a influenţa ofertele ce au precedat vânzarea acţiunilor Leumi. Astfel, Olmert ar fi încercat să favorizeze doi miliardari - Daniel Abrams şi Frank Louis. Primul este un om de afaceri american, cunoscut deja după recentul scandal privind vânzarea locuinţei lui Olmert de pe o stradă foarte şic din Ierusalim. Celălalt, Frank Louis, este un evreu australian ale cărui interese sunt reprezentate în Israel de un birou de avocaţi condus de socrul lui Olmert.
Lunga listă de procese cu demnitari
Este un scandal care se adaugă celui al preşedintelui Katsav şi proceselor în curs ale foştilor miniştri Haim Ramon şi Tzahi Hanegbi (Justiţie şi, respectiv, Mediu). În fine, un ex-ministru al energiei, Gonen Segev, îşi ispăşeşte pedeapsa pentru trafic de droguri, iar Omri, fiul fostului premier Sharon, a fost condamnat la opt luni de puşcărie pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a tatălui său.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite