Premierul israelian cauta in Texas sprijin pentru politica sa fata de palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Ariel Sharon viziteaza SUA pentru a zecea oara dupa ce a preluat aceasta functie, in martie 2001. Este un record absolut pentru un prim-ministru de la Tel Aviv, asa ceva

Premierul israelian Ariel Sharon viziteaza SUA pentru a zecea oara dupa ce a preluat aceasta functie, in martie 2001. Este un record absolut pentru un prim-ministru de la Tel Aviv, asa ceva neconsemnandu-se nici in perioada razboiului rece si nici in anii celei mai mari crize israelo-arabe. Pe urma, ca sa sublinieze importanta raporturilor personale pe care le are cu oaspetele sau, presedintele George W. Bush l-a invitat chiar la ranchul sau din Crawford, tratament de care, pana acum, au beneficiat cei mai buni prieteni politici ai sai. Prima lor convorbire a avut loc ieri, discutiile axandu-se, in principal, pe planul israelian de retragere din Fasia Gaza, care debuteaza in vara. Planul respectiv, pe care Bush a anuntat, inca de anul trecut, ca-l sustine, prevede evacuarea celor 21 implantari evreiesti, cu cei 8.000 de coloni, si a patru colonii izolate din nordul Cisiordaniei. Bush are insa nedumeriri in cazul extinderii coloniilor din Cisiordania, in preajma intalnirii cu Sharon el reamintind ca "foaia de parcurs" (planul de pace "nasit" de SUA, Rusia, ONU si UE) stabileste obligatii clare in problema coloniilor. "Ma astept ca premierul (Sharon) sa respecte aceste obligatii".
Coloniile - subiect de divergente
Mai concret, seful Casei Albe este deranjat de proiectul extinderii cu inca 3.500 locuinte a coloniei Maale Adunum (28.000 locuitori) de pe flancul estic al Ierusalimului. Or, Sharon s-a angajat, inca de acum un an, sa respecte "foaia de parcurs", care prevede si inghetarea colonizarii. In mod firesc, unele ziare americane influente, precum "Wall Street Journal", se intrebau: "Bush a fost dur, de-a lungul anilor, cu palestinienii; isi va arata muschii si celeilalte tabere?" Seful Casei Albe are doua posibilitati: fie inchide ochii, cu riscul de a subrezi pozitia presedintelui palestinian Mahmud Abbas, ales prin vot, fie il va determina pe Sharon sa faca gesturi concrete. Reamintim ca Bush si-a propus ca in al doilea mandat al sau sa se realizeze proiectul statului palestinian si sa dovedeasca faptul ca este un constructor al pacii in Orientul Mijlociu, asa cum si-au dorit si predecesorii lui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite