Premierul irakian, înştiinţat cu numai 5 minute înainte de vizita lui Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar trei persoane, vicepreşedintele Cheney, Condoleezza Rice şi Donald Rumsfeld, au ştiut că preşedintele va zbura la Bagdad

a preşedintelui Bush la Bagdad a fost înconjurată de cel mai adânc secret. "Mă simt obosit, vreau să mă odihnesc puţin", a pretextat preşedintele, luându-şi rămas bun de la consilierii care participaseră la o cină de lucru la reşedinţa sa de la Camp David.
ştiind că îi place să se culce devreme, consilierii nu au bănuit nimic. În realitate, preşedintele s-a furişat pe o uşă lăturalnică şi cu o şapcă de baseball trasă pe ochi s-a urcat la bordul unui elicopter care nu purta însemnele prezidenţiale obişnuite. Elicopterul s-a îndreptat spre baza aeriană Andrews, unde câţiva ziarişti zgribuliţi fuseseră convocaţi fără a li se spune motivul. Doar în momentul când preşedintele s-a urcat la bordul navei Air Force One au aflat despre ce este vorba.
Secretul a fost atât de bine păzit, încât doar trei oameni au ştiut de neaşteptata vizită: vicepreşedintele Cheney, Condoleezza Rice şi Donald Rumsfeld. Bush a dorit să-l întâlnească personal pe noul premier irakian Maliki, care a fost înştiinţat doar cu 5 minute înainte că aeronava preşedintelui e pe drum...
"Am venit nu numai pentru a vă privi în ochi, dar ca să vă spun că atunci când America îşi dă cuvântul se ţine de cuvânt", i-a declarat Bush premierului care cu greu şi-a revenit din surpriză. Neîndoios, preşedintele a căutat să profite de lichidarea liderului insurgenţilor irakieni, Zarqaoui, pentru a reafirma hotărârea Americii de a rămâne în Irak cât va fi necesar.
La numai câteva ore după încheierea vizitei, Bagadul a fost martorul celei mai mari desfăşurări de forţe din momentul invaziei. 40.000 de militari americani şi irakieni au invadat străzile oraşului şi au întărit dispozitivele de control, nimeni nemaiavând voie să circule între 22,30 şi 6 dimineaţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite