Premierul spune că ar putea lua măsuri în cazul preţului benzinei, după analizele ANAF şi Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, că Guvernul nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, însă poate să intervină, pe căi indirecte, şi să-i tragă la răspundere pe cei care îl majorează nejustificat, primul-ministru adăugând că aşteaptă, în acest caz, analizele cerute Consiliului Concurenţei şi ANAF.

El a precizat, la postul public de televiziune , că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă, cerând în acelaşi timp Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu.

"În privinţa preţului, eu am dat dispoziţie la două verificări paralele, una la Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol, şi la ANAF, să verfice, practic, gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină, pentru că în acele condiţii, dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă foarte dificilă, şi statul român poate avea câteva contramăsuri specifice economiei de piaţă", a spus Boc.

Premierul a explicat că statul nu are mijloace directe pentru a reglementa preţul carburanţilor, dar că poate interveni indirect "pentru a-i trage la răspundere pe cei care măresc nejustificat preţurile", şi a menţionat că pot fi impuse anumite impozite. El nu a prezentat detalii, arătând că doreşte mai întâi să afle rezultatul verificărilor.

"Pot lua o decizie numai după ce am aceste informaţii, Guvernul nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate, pe căi indirecte, să-i tragă la răspundere pe cei care majorează preţurile nejustificat într-o economie de piaţă, fie că e vorba de monpol, fie că e vorba de profit. Statul român nu spune că nu e legal, dar poate să impună şi el anumite impozite. Deci, are la dispoziţie asemenea modalităţi, pe care le analizăm, în condiţiile în care o asemenea analiză va fi posibilă", a spus Boc.

El a adăugat totodată că românii plătesc în prezent "preţul politicii iresponsabile" a Guvernului Năstase de privatizare a Petrom, fără posibilitate de intervenţie nivelul redevenţelor.

"Acum plătim preţul acelei politici iresponsabile, care nu a ţinut cont de interesul naţional, şi dacă veţi vedea suma cu care s-a vândut Petrom-ul, 600 milioane de euro, şi veţi compara cu ce listări există pe piaţa internaţională la companii similare Petrom, veţi vedea că acele companii se vând cu 18 miliarde de euro, nu cu 600 de milioane de euro, şi dacă veţi vedea ce obligaţii şi-a luat statul român în contractul de peivatizare, ajungi la o concluzie care nu are nimic în comun cu interesul naţional, în sensul că statul, prin contracul de privatizare cu Petrom, a trebuit să investească aproape câţi bani a luat de la Petrom pentru a-şi onora obligaţiile din contract", a spus Boc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite