Premierul turc vrea ca Nabucco să transporte gaz iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc vrea ca Nabucco să transporte gaz iranian
Premierul turc vrea ca Nabucco să transporte gaz iranian

Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat astăzi că Turcia vrea ca Nabucco să transporte gaz din Iran, „atunci când condiţiile vor permite acest lucru”, transmite Reuters.

De asemenea, potrivit lui Erdogan, Qatarul poate juca un rol important în proiectul Nabucco printr-un terminal de gaz natural lichefiat care se va realiza în Turcia.

Qatarul este unul din principalii exportatori mondiali de gaz natural lichefiat.

Mai mult, premierul turc consideră că gazul rusesc poate fi transportat spre pieţele din Europa prin intermediul Nabucco.

Reuters a scris, recent, că trimisul special al Statelor Unite pe probleme de energie, Richard Morningstar, care va asista la ceremonia de astăzi de semnare a acordului interguvernamental, a sugerat membrilor consorţiului Nabucco să accepte Rusia în proiect în calitate de furnizor de gaze.

Totodată, oficialul american a reiterat opoziţia Statelor Unite faţă de cooptarea Iranului ca ţară furnizoare de gaze pentru Nabucco, din cauza programului nuclear pe care îl dezvoltă această ţară.

România, Turcia, Bulgaria, Austria şi Ungaria semnează astăzi, la Ankara, acordul interguvernamental privind realizarea gazoductului Nabucco, care va aduce gaze din zona caspică în Europa.

După semnarea acordului, în perioada următoare, va începe procesul de rezervare a capacităţii, care va stabili cât de interesaţi sunt traderii de gaze de acest proiect. După rezervarea capacităţii va fi demarat procesul de atragere a investitorilor. 30% din suma totală necesară realizării conductei, estimată în prezent la 7,9 miliarde de euro, va fi asigurată de membrii consorţiului Nabucco (în care România este reprezentată de Transgaz), iar restul de 70% vor proveni din credite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite