Premierul îi cere lui Băsescu să retrimită parlamentului Ordonanţa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, ieri, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi solicită să ceară parlamentului reexaminarea legii privind respingerea

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, ieri, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi solicită să ceară parlamentului reexaminarea legii privind respingerea ordonanţei prin care se constituie Departamentul Naţional Anticorupţie. "Având în vedere importanţa deosebită a acestei reglementări, vă rog să analizaţi posibilitatea de a cere parlamentului reexaminarea acestei legi, în conformitate cu prerogativele ce vă revin potrivit art. 77 alin. (2) din Constituţia României", îi scrie Tăriceanu lui Băsescu. Premierul mai menţionează că ordonanţa prin care vechiul PNA, rebotezat DNA, este trecut ca o direcţie în cadrul Parchetului General asigură un cadru legal de funcţionare noului organism, dându-i posibilitatea combaterii corupţiei la nivel înalt şi inclusiv pe cea săvârşită de parlamentari.
Partidele, chemate la Cotroceni să discute soarta DNA
Preşedintele Traian Băsescu a invitat, ieri, toate partidele parlamentare la consultări pe tema Ordonanţei de Urgenţă 134/2005 privind Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA). Iniţiativa sa vine la doar o zi după ce Senatul a respins această ordonanţă. Întrucât Senatul este camera decizională, dacă preşedintele va promulga legea de respingere a acestei ordonanţe, DNA va fi, practic, desfiinţat. Consultările dintre şeful statului şi partidele parlamentare ar urma să înceapă joi, 16 februarie, când sunt aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii PRM, PSD, PC, precum şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Vineri, 17 februarie, vor veni la Palatul Cotroceni liderii UDMR, PNL şi PD. Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale mai precizează că se vor discuta şi priorităţile legislative care ar urma să fie adoptate în vederea aderării României la UE, precum şi "alte subiecte", care ar urma să fie propuse de partidele parlamentare. În septembrie 2005, Traian Băsescu a mai încercat să organizeze consultări la Palatul Cotroceni, pentru a aborda problema modificării Constituţiei şi a trecerii la un sistem parlamentar unicameral. Opoziţia a refuzat însă să se prezinte, întrucât şeful statului declarase că, indiferent de opinia partidelor, va organiza un referendum pentru a întreba populaţia dacă doreşte sau nu un parlament unicameral.

Vadim merge la Cotroceni
PRM va răspunde invitaţiei făcute de Administraţia Prezidenţială de a participa la consultările iniţiate de preşedintele Băsescu pe marginea Ordonanţei de Urgenţă PNA-DNA. Preşedintele Corneliu Vadim Tudor va solicita şefului statului să nu promulge legea de respingere a acestei ordonanţe şi să o retrimită parlamentului. Vadim consideră că neadoptarea legii la Senat nu se datorează atât opoziţiei, cât celor 24 de senatori ai puterii care n-au participat la dezbaterea actului normativ cu pricina. "Ar trebui să mobilizăm noi puterea?", a fost întrebarea-reproş a liderului PRM.

ONG-urile solicită asumarea răspunderii guvernamentale
Mai multe organizaţii non-guvernamentale şi exponenţi ai societăţii civile i-au solicitat, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să retrimită la parlament legea de respingere a ordonanţei de înfiinţare a DNA. Avertizând că "România a intrat în criză" ca urmare a votului de joi, de la Senat, reprezentanţii ONG-urilor au solicitat guvernului să-şi asume răspunderea în Legislativ pentru un act normativ care să conţină prevederile ordonanţei cu pricina, astfel încât traseul legislativ să fie scurtat. "Avem o mare neîncredere în capacitatea de disciplină a parlamentarilor, asumarea răspunderii guvernamentale putând fi soluţia la această problemă", a declarat Cristian Pârvulescu, directorul Pro Democraţia. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spus că Executivul va organiza, săptămâna viitoare, o consultare pe această temă cu ONG-urile şi cu reprezentanţii societăţii civile.

Quayle: Lupta împotriva corupţiei a ajuns într-un punct critic
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Quinton Quayle, a apreciat vineri că lupta împotriva corupţiei a ajuns într-un punct critic, dar este nevoie de cooperarea tuturor actorilor implicaţi pentru finalizarea cu succes a acestor eforturi. "Cred că lupta împotriva corupţiei a ajuns într-un punct critic. Există unele semnale încurajatoare de progres, mulţumită eforturilor preşedintelui Băsescu şi ale miniştrilor responsabili din Cabinetul Tăriceanu", a declarat el. Totuşi, ambasadorul atrage atenţia că "această luptă nu va avea succes dacă nu va fi sprijinită prin cooperarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv Parlamentul, partidele politice, Justiţia şi Administraţia Publică". "Din păcate, în această perioadă delicată a procesului de aderare la UE, unele persoane sunt mai preocupate de propriile interese decât de interesul naţional. Unii peşti se zbat să scape din năvodul pe care Monica Macovei şi Dan Morar îl construiesc", a adăugat Quayle. Joi, Delegaţia Comisiei Europene şi-a exprimat preocuparea pentru "aparentul regres în lupta împotriva corupţiei" înregistrat după respingerea de către Senat a ordonanţei DNA. şi Ambasada Statelor Unite a reacţionat la ceea ce s-a întâmplat în Senat. "Cerem Guvernului şi Parlamentului României să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că lupta împotriva corupţiei continuă, inclusiv la cel mai înalt nivel", se precizează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite