Premieră mondială: s-a clonat un baron!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Mocanu, şeful Consiliului Judeţean Buzău, are un contracandidat pe care îl cheamă tot Victor Mocanu. „Clona“ este un tânăr şomer abia mutat în judeţul în care candidează.

Luna viitoare, buzoienii chemaţi la urne vor fi puşi să aleagă, la şefia judeţului, între două persoane cu acelaşi nume. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean a descoperit în ultimele zile de înscriere că are un contracandidat pe care îl cheamă tot Victor Mocanu. Cel dintâi susţine că manevra prin care i-a fost „clonată" candidatura aparţine adversarilor politici.

Cel de-al doilea Victor Mocanu nu s-a prezentat personal la Biroul Electoral Judeţean, împuternicind un avocat să-l înscrie pe listă. Conform actelor depuse la dosar, „clona" are 24 de ani, este născut în oraşul Podul Turcului, din judeţul Bacău, având însă domiciliul în municipiul Râmnicu Sărat, din judeţul Buzău. Membrii BEJ spun că nu ştiu cum arată misteriosul candidat, întrucât la înscriere nu este obligatorie prezenţa sa. În schimb, susţin că au primit toate semnăturile de susţinere cerute de lege.

Războiul a început în curtea USL

Practic, alegătorii din judeţ vor vedea pe buletinele de vot două căsuţe cu numele Victor Mocanu. Această confuzie ar putea duce la irosirea voturilor pentru actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, care este cotat în sondajele de opinie cu mari şanse de a fi reales. Potrivit susţinătorilor săi, în spatele „clonării" candidaturii se află PNL. Argumentul principal este că semnăturile de pe tabelul depus la BEJ de „tizul" lui Mocanu provin din localităţi cu primari liberali, precum Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele şi Puieşti.

Războiul dintre actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău şi aliaţii din PNL a izbucnit în momentul în care conducerea centrală a USL a decis să nu-l nominalizeze pentru alegerile din iunie. În locul său, va candida liberalul Cristi Bâgiu. Drept urmare, Mocanu s-a autosuspendat din PSD, iar pe 27 aprilie şi-a depus candidatura ca independent. A depus peste 40.000 de semnături de susţinere, multe adunate de foştii colegi de partid.

Diferenţiaţi doar de iniţiala tatălui

De cealaltă parte, candidatura „clonei" a fost validată pe data 1 mai, în baza unui tabel cu peste 10.000 de susţinători. „Au identificat un anume Victor Mocanu, i-au compus o listă de semnături de susţinere şi cred ei că în acest fel pe buletinul de vot vor apărea doi Victor Mocanu între care să aleagă cetăţenii.

Prin această candidatură se are în vedere doar diminuarea, cu orice chip, împotriva oricărei norme legale şi de bun-simţ, a susţinerii electorale certe pe care o am în judeţul Buzău", a declarat actualul preşedinte al Consiliului Judeţean.

Între cei doi candidaţi care intră în cursa electorală ca independenţi există doar diferenţa iniţialei tatălui. „Originalul" este Victor C. Mocanu, iar „clona" sa este Victor V. Mocanu. Acesta din urmă este însă de negăsit. Tânărul figurează ca având mutaţie în Râmnicu Sărat, într-un bloc din Piaţa Halelor, dar aici stă, de fapt, o bătrână, Cătuţa Tulea. Femeia este o pensionară care stă mai mult prin spitale decât acasă. „Vecina este singură de şase ani şi este bolnavă. Nu stă niciun Victor Mocanu la această adresă şi nu am văzut pe nimeni perindându-se pe aici", a declarat unul dintre locatari.

Alte emoţii la depunerea candidaturii

După ce s-a trezit cu o „dublură" care i-ar putea fura din voturi, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean a mai primit o lovitură. Candidatura sa pentru un nou mandat a fost invalidată marţi de judecătorii Tribunalului Buzău, în urma unei contestaţii. Contestatarul, buzoianul Marian Burcău, susţinea prin avocatul său că în trei sferturi dintre declaraţiile de pe listele de susţinători nu se precizează dacă seria şi numărul actelor sunt de la buletine sau de la cărţi de identitate.

Ieri-dimineaţă, Victor Mocanu a răsuflat uşurat: Curtea de Apel Ploieşti a judecat recursul şi i-a validat candidatura la un nou mandat în fruntea judeţului Buzău. Acum, nu-i rămâne decât să spere că alegătorii vor reuşi să-l deosebească de „clona" sa de pe buletinul de vot.

Fiul - deputat, cumătrul - primar

Victor Mocanu s-a încuscrit anul trecut cu actualul primar al municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, care este şi lider al organizaţiei PSD. Edilul l-a cununat pe fiul preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Mocanu, care este deputat al aceluiaşi partid, cu fiica unui om de afaceri. Despre această nuntă s-a vorbit atunci ca despre o demonstraţie de opulenţă, cu nuntaşi aduşi cu maşini de lux şi chiar cu elicopterul, cum a fost cazul lui Marian Vanghelie. Deşi candidatul USL la şefia judeţului este un liberal, PSD a ales să susţină candidatura independentului Victor Mocanu, invocând încălcarea protocolului care prevedea ca preşedinţii în exerciţiu să fie păstraţi candidaţi la următoarele alegeri.

Acuzat de blat cu fonduri UE

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, ocupă această funcţie din 2004, după ce anterior a fost vicepreşedinte al aceluiaşi for. În cei opt ani de când se află la conducerea judeţului, el a fost protagonistul mai multor scandaluri. Primul a fost provocat chiar în 2005 când şi-a cumpărat din banii instituţiei un autoturism de lux, în valoare de 55.000 de euro. Recent, a fost acuzat de nereguli în gestionarea proiectului „Drumul Vinului", finanţat din fonduri europene. Procurorii DNA au declanşat o anchetă în acest caz, la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă. Victor Mocanu este cercetat pentru conflict de interese, întrucât a schimbat furnizorul iniţial al anumitor materiale de construcţii cu o firmă a ginerelui său, SC Baum Construct.

Pe Mocanu 2 îl susţin şi morţii!

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a depus ieri o contestaţie la Tribunal împotriva „tizului" său. Avocaţii săi au invocat, printre altele, ilegalităţi în întocmirea listelor cu susţinători. Astfel, printre giranţii candidaturii „clonate" se numără atât persoane decedate, cât şi date din acte de identitate expirate.

image



De exemplu, pe liste apare şi Stan Tase, un râmnicean născut în 1951, care în realitate zace de trei ani într-un mormânt din oraş. Alt semnatar al tabelului depus pentru înscrierea celui de-al doilea Victor Mocanu nu-şi recunoaşte semnătura. Dan Plopeanu figurează cu vechiul număr de buletin, o adresă de la care a plecat de mulţi ani.

„Am depus la Tribunal contestaţia împotriva acceptării candidaturii impostorului care a fost manipulat de PNL să căpuşeze suportul zdrobitor pe care îl am la nivelul electoratului buzoian", a precizat „adevăratul" Victor Mocanu.

Liberalii buzoieni neagă orice implicare în acest caz. „Am văzut şi noi evoluţia acestui subiect despre acea clonă. Vă spun clar, nu avem nicio legătură. Este o persoană care candidează şi este dreptul fiecăruia să o facă", a declarat senatorul Cristi Bâgiu, vicepreşedinte al PNL Buzău.

Analiştii spun că este greu de demonstrat o ilegalitate în acest caz. „Mie nu mi se pare că în drept poate fi aplicată vreo sancţiune cuiva. Putem vorbi doar de o chestiune morală, de un joc care nu este întru totul corect. Nimeni nu poate fi descalificat fiindcă se numeşte la fel ca un candidat foarte faimos", spune Daniel Barbu, profesor în Ştiinţe Politice la Universitatea Bucureşti.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite