Premianţi de generală, în excursie la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 18 copii premianţi au fost selectaţi de poliţiştii braşoveni nu pentru o excursie gratuită, ci pentru o vizită la Penitenciarul Codlea. Justificarea educativă a acestei idei cel

Un grup de 18 copii premianţi au fost selectaţi de poliţiştii braşoveni nu pentru o excursie gratuită, ci pentru o vizită la Penitenciarul Codlea. Justificarea educativă a acestei idei cel puţin trăsnite a exclus din start şocul întâlnirii dintre un copil de 12 ani şi un infractor versat.
"De ce ai ajuns la închisoare? Câţi ani o să stai? Te vizitează părinţii? Dar prietenii?". Cam acestea au fost întrebările pe care le-au adresat cei 18 copii de clasele V-VIII unor tineri încarceraţi la Penitenciarul de maximă siguranţă de la Codlea. Ei au fost selecţionaţi de la şcolile generale nr. 7 şi 22 din Braşov, pentru a participa la programul "Să exmatriculăm violenţa!", pus la cale de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov. "Dorim dobândirea de către elevi a unor noţiuni privind delincvenţa juvenilă, răspunderea penală şi contravenţională a minorilor", se arată în adresa semnată de şeful IJP Braşov, comisar-şef Constantin Arişanu.
Demersul poliţiştilor a fost justificat de creşterea infracţiunilor grave în rândul copiilor de clasa a VII-a şi a VIII-a. Reprezentanţii penitenciarului şi-au exprimat rezerve asupra programului IJP, având în vedere vârsta minorilor, cu atât mai mult cu cât, în ţară, astfel de întâlniri s-au realizat cu elevi de liceu, de 17-18 ani.
Copiii au învăţat cum să se apuce de droguri şi tâlhării
Ce au învăţat puştii şi puştoaicele de 11-12 ani de la puşcăriaşi? De exemplu, cum o porneşti la drum în materie de droguri: pleci de la fumat haşiş, apoi treci la "folie" şi de aici şi până la seringă nu mai este decât un pas. Sau cum stă treaba cu violul în grup, tâlhăriile etc. Dacă nu au ştiut ce înseamnă, au aflat acum. Şi au mai aflat de la deţinuţi că trebuie să îşi asculte părinţii şi să aibă grijă la anturaj, că aşa apucă pe calea pierzaniei. Raluca Buzea, sociologul poliţiei, care i-a însoţit pe micuţi la închisoare, spune că mesajul pe care îl vor transmite elevii colegilor la orele de dirigenţie este mult mai direct şi cu impact mai mare decât dacă în faţa clasei ar veni un ofiţer în uniformă. Buzea susţine că, în mintea copiilor, există o imagine deformată asupra vieţii din penitenciar, formată în special din cauza mediei, care prezintă situaţii în care deţinuţii fac spectacole, se uită la televizor, iar cei care sunt şmecheri şi au bani ies de la "mititica" pe motive de boală şi că nu suportă regimul de detenţie...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite