Prelaţii «turnători» s-au protejat pe ei înşişi, dar au expus mereu Biserica"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul absolvent de Teologie Stejărel Olaru, despre deconspirarea înalţilor ierarhi colaboratori ai Securităţii Surse din CNSAS spun că ÎPS Pimen, arhiepiscopul Rădăuţilor şi

Istoricul absolvent de Teologie Stejărel Olaru, despre deconspirarea înalţilor ierarhi colaboratori ai Securităţii

Surse din CNSAS spun că ÎPS Pimen, arhiepiscopul Rădăuţilor şi Sucevei, a colaborat cu Securitatea. De asemenea, Casian Crăciun şi Calinic Argatu - zic sursele citate de Mediafax - au făcut poliţie politică. Mai apar Andrei Andreicuţ, Visarion Răsinăreanul. Ca istoric şi teolog, cum comentaţi aceste dezvăluiri recente?

A fost un timp când m-a preocupat tema colaboraţionismului în cadrul Bisericii şi am avut ocazia să citesc câteva dosare de preoţi informatori, dar nu pe cele care aparţin prelaţilor menţionaţi acum de dv. Te şochează. Delaţiuni, mizerii, denunţuri făcute doar pentru profituri personale. Rana continuă să sângereze şi azi, dar mai grav este că această rană a cuprins şi capul Bisericii.

Adevărul: Mai ales că scandalul a apărut în preajma alegerii noului patriarh, era normală o deconspirare a preoţilor înainte de asta? Stejărel Olaru: Cred că era mai potrivită. Probabil că Sinodul nu ar fi fost prea impresionat de eventualele decizii ale CNSAS, dar românii ar fi privit cu mai multă atenţie alegerea noului patriarh. Fără îndoială, ar fi existat o presiune serioasă, pozitivă.

Sinodul BOR trebuie să înţeleagă faptul că prin poziţia pe care a avut-o până acum îi protejează fără îndoială pe clerici, dar în niciun caz Biserica. Dimpotrivă, o astfel de încrâncenare va crea un orizont de aşteptare din partea societăţii civile din ce în ce mai încărcat, care ar putea exploda la un moment dat. Pentru că, în momentul când vor apărea informaţii concrete în detaliu din aceste dosare, ele vor afecta inimile credincioşilor.
Sunt convins că noul patriarh se gândeşte cu seriozitate la aceste lucruri.

L-am întâlnit o singură dată, la începutul verii acestui an, şi deşi nu am discutat decât despre activitatea şi nevoile cu care se confruntă Biserica, am sesizat că are o minte ageră, deschisă, reformatoare. Este capabil să gestioneze altfel de cât s-a gestionat până acum problema colaboraţionismului în cadrul Bisericii.

- Când ar fi fost cel mai bun moment pentru deconspirarea preoţilor care au făcut poliţie politică?
- Pentru toate categoriile sociale, cel mai potrivit moment al deconspirării, cel în care adevărul trebuia spus până la capăt, a fost anul 1990. Atunci s-ar fi putut limpezi apele, iar tranziţia ar fi fost mai scurtă, mai puţin dureroasă şi cu un fenomen al corupţiei mult mai redus.

BOR a fost cât pe ce să treacă prin acest proces de reformă, blocat la timp însă. Nu vă mai aduceţi aminte de ce s-a întâmplat pe la mijlocul lui ianuarie 1990? După o şedinţă extraordinară a Sinodului, Patriarhul Teoctist s-a retras la pensie "din motive de sănătate", dar, la câteva luni, în aprilie, a revenit în scaunul patriarhal acompaniat de dangătele clopotelor, care însă nu puteau acoperi în totalitate vocile intelectualilor de marcă ai României, precum şi ale cadrelor didactice, studenţilor de la Teologie şi a preoţilor şi credincioşilor din ţară care protestau. Dacă s-ar fi deschis atunci dosarele vă imaginaţi că Teoctist şi cei care îl susţineau ar mai fi putut domina viaţa credincioşilor atâţia ani? Cum spuneam, în toată această perioadă, prelaţii s-au protejat pe ei înşişi, dar au expus permanent Biserica.

- Credeţi că acest "armaghedon" preotesc va duce la scăderea încrederii în Biserică?
- În niciun caz. Cei care se opun deconspirării preoţilor şi înalţilor prelaţi fac un deserviciu imens neamului românesc. Comunismul - prin intermediul Securităţii - a pervertit spiritualitatea atât de bogată a ortodoxiei româneşti, iar blocarea deconspirării face ca această spiritualitate să fie din ce în ce mai puţin profundă. Eu, ca un creştin care nu aparţine clericului, îmi păstrez încrederea în Biserică, dar o pierd pe zi ce trece pe cea în tagma preoţilor înverşunaţi să ascundă trecutul recent.

Sinodul
BOR trebuie să înţeleagă faptul că prin poziţia pe care
a avut-o până acum îi protejează fără îndoială pe clerici, dar în niciun caz Biserica
Stejărel Olaru
istoric

Precedentul polonez

Preşedintele Forumului Civic Român, ing. Adrian Ştefan Iuraşcu, a trimis, ieri, CNSAS o scrisoare deschisă, în care, printre altele, arată: "Acum, în ceasul al douăsprezecelea, aveţi datoria ca, până la 30 septembrie 2007, când va avea loc ungerea patriarhului ales, Daniel Ciobotea, să dezvăluiţi dacă a fost sau nu colaborator al fostei Securităţi (…) Considerăm că România nu trebuie să treacă prin experienţa poloneză.

Este de notorietate că arhiepiscopul Poloniei a trebuit să demisioneze după dezvăluirea de colaborare cu fosta securitate (n.r.-poloneză)". FCR mai cere ca CNSAS să dea curs solicitării de "deconspirare a 26 de înalţi prelaţi ai BOR".(Ch. Levant)

Reacţii

Prefectul de Argeş, despre Calinic: "Se strânge laţul!"

Prefectul de Argeş, Ion Popa, nu a fost deloc surprins de vestea că episcopul Calinic Argatu are nume de cod şi ne-a declarat: "Nu mă surprinde deloc vestea că episcopul Calinic a fost descoperit ca având nume de cod. Încă din anii '90 s-a vehiculat prin presă acest lucru. De-a lungul timpului au fost chiar campanii media pe acest subiect, astfel încât nu mă miră în niciun fel descoperirile CNSAS (…) Dacă se va dovedi că a făcut poliţie politică, atunci impactul asupra Argeşului va fi destul de mare (…) P.S. Calinic avea o influenţă destul de mare în judeţ, iar impactul va fi direct proporţional cu influenţa pe care o exercita. Pot să vă spun doar atât, ca o concluzie generală: se strânge laţul!" (Iulia Cojocaru)

P.S. Visarion: "Studenţia mea nu poate fi umbrită"
La Sibiu, P.S. Episcop Vicar Visarion Răşinăreanu susţine că este consternat de largheţea CNSAS de a-l fi inclus în lista menţionată, prin care îl acuză ca fiind practicant al poliţiei politice: "Eu am avut parte de prima deplasare în străinătate în 1994. Studenţia mea nu poate fi umbrită de nimeni. Nu văd care ar fi problema prezenţei mele ca secretar al Mitropoliei Ardealului pe mandatul ţPS Antonie Plămădeală. Am să mă duc personal la CNSAS pentru a-mi prezenta documentele în baza cărora au făcut aceste afirmaţii". (Adrian Popescu)

Programul patriarhului Daniel

La radio Trinitas, noul patriarh şi-a prezentat programul şi planurile de viitor la şefia BOR.
"Primele şi cele mai mari provocări sunt secularizarea, sectarismul şi sincretismul (…)Trebuie să-i învăţăm pe credincioşi ce este ortodox şi ce nu este ortodox (…)Trebuie să arătăm că Biserica este în lume, dar nu e din lume, că este şi o realitate sociologică, dar în primul rând este o realitate spirituală, dumnezeiască, divino-umană. (…) Avem nevoie de un radio pentru întreaga Biserică, de un cotidian pentru întreaga Biserică", a declarat patriarhul. (Ch. Levant)

Coroana de spini a lui Daniel
"Biserica (n.r.- BOR) refuză să îşi facă public trecutul sub regimul comunist, când l-a slujit cu credinţă pe Nicolae Ceauşescu (…)Patriarhul Daniel moşteneşte o coroană de spini preluând conducerea unei Biserici care nu şi-a încheiat încă socotelile cu trecutul său comunist şi confruntându-se el însuşi cu acuzaţii de colaborare cu fosta Securitate", comentează, în ediţia de joi, prestigiosul cotidian "The Economist".
(Ch. Levant)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite