Pregătirea răspunsurilor la interviuri creşte şansele de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre întrebările intervievatorului pot fi ghicite, plecând chiar de la anunţul jobului aplicat Dacă vrei să lucrezi la o companie de top, aproape sigur vei întâlni un interviu

Multe dintre întrebările intervievatorului pot fi ghicite, plecând chiar de la anunţul jobului aplicat

Dacă vrei să lucrezi la o companie de top, aproape sigur vei întâlni un interviu comportamental, care se va baza pe întrebări referitoare la situaţii concrete din trecut. Prin analiza anunţului de angajare poţi să intuieşti întrebările. Mai trebuie să faci apoi un exerciţiu de memorie şi să-ţi formulezi răspunsurile.

Vlad Bog a fost director de resurse umane la Coca-Cola pentru regiunea Balcanilor, iar acum este manager pentru dezvoltarea capacităţilor organizaţionale pe o zonă geografică de 43 de ţări, la aceeaşi companie. El le-a explicat studenţilor prezenţi la ce-a de-a doua ediţie a forumului "Expediţie în HR", organizată de Business Organization for Students (BOS), care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a obţine un job. Bog a avut în cariera sa trei încercări de a se angaja şi toate au fost reuşite. El consideră că factorul decisiv a fost pregătirea interviului. A încercat să strângă cât de multe informaţii a putut despre viitorul angajator începând chiar din anunţul de angajare, de la prieteni sau cunoştinţe. "Mi-am pregătit răpsunsuri la întrebările pe care îmi imaginam că s-ar putea să mi le pună", spune Bog. Sinceritatea este şi ea decisivă pentru reuşita pe termen lung. "Dacă încercaţi să păcăliţi interviatorul, s-ar putea să reuşiţi şi să lucraţi apoi într-o companie care nu vă place vouă", explică directorul. Pe lista explicaţiilor succesului, el mai pune şi norocul de a alege companii care s-au potrivit cu personalitatea proprie.

În prezent, 40% din interviuri sunt de tip comportamental, iar dacă vine vorba de cele pentru posturi în companiile multinaţionale, ponderea creşte la 90%, după cum arată managerul.

Interviurile comportamentale conţin întrebări care se referă la experienţa proprie, plecându-se de la premisa că predictorul cel mai bun pentru comportamentul şi performanţa viitoare sunt comportamentul şi performanţa din trecut.

Pentru studenţi este vizată educaţia

Candidatului i se cere să povestească ce a făcut când s-a aflat într-o anumită situaţie. Iată câteva astfel de exemple: "Descrie-mi o situaţie în care planificarea pe care ai făcut-o a dat rezultate. Cum ai făcut aceasta planificare?", "Povesteşte-mi despre o situaţie în care un membru al echipei tale încetinea proiectul. Ce ai făcut?" sau "Ţi-a fost vreodată greu să-i faci pe ceilalţi să-ţi accepte o idee? Care a fost abordarea ta? A mers?" Răspunsul trebuie să fie scurt şi la obiect. De preferinţă, el trebuie să fie pe structura: situaţia cerinţei - acţiunea - rezultatul. Cel mai adesea este uitat rezultatul, spune Bog. Ideal este ca răspunsul să fie detaliat. Altfel, intervievatorul va cere el lămuriri prin întrebări suplimentare. "Ascultaţi întrebările cu atenţie. Dacă nu sunteţi siguri că aţi înţeles, parafrazaţi sau puneţi întrebări de clarificare", spune managerul.

În cazul studenţilor, întrebările despre educaţie vor ocupa o pondere importantă din interviu. Ele vor viza materiile preferate, cele neplăcute şi activităţile extracurriculare. Un alt set de întrebări va viza potrivirea cu poziţia şi organizaţia referidu-se la propriile valori, care au fost cei mai buni şefi şi de ce, cele mai plăcute echipe. Pe lângă experienţă, un capitol important este cel al realizărilor. De obicei, se solicită menţionarea celor mai importante trei-patru realizări personale şi prefesionale.

Candidatul are aceleaşi drepturi

Managerul atrage atenţia asupra faptului că şi candidatul are acelaşi drept de a pune întrebări. Iată câteva care ar trebui să se regăsească pe lista acestuia, în cazul în care prezentarea făcută de angajator nu a furnizat deja aceste informaţii: Ce trebuie să facă în poziţia respectivă? Care sunt abilităţile necesare? De ce a părăsit poziţia persoana dinainte? Ce se apreciază şi ce nu în companie? Care sunt priorităţile poziţiei în primul an? E bine ca la sfârşitul interviului candidatul să solicite o adresă de e-mail pentru a mai adresa întrebări.

Pregătirea interviului trebuie să se facă pornind de la anunţul de angajare. Chiar din titlul jobului se pot ghici ce anume întrebări se vor putea pune. Vlad Bog recomandă chiar repetarea în ansamblu a exemplelor, fapt ce va creşte încrederea în răspunsuri. Chiar dacă nu sunt ghicite toate întrebările, multe dintre răspunsurile pregătite se pot adesea folosi.

Pregătirea pentru interviul comportamental este extrem de utilă şi în cazul interviurilor clasice. Mai mult, oferirea de răspunsuri comportamentale creează o impresie pozitivă.

Exemplu de întrebare comportamentală

Intervievator:
Povesteşte-mi despre o situaţie în care un membru al echipei tale încetinea proiectul. Ce ai făcut?

Candidat:
Am avut o situaţie în care unul dintre membrii echipei nu dorea să colaboreze şi încetinea proiectul. Datorită experienţei lui, ar fi putut să fie cel mai important membru al echipei. Am abordat problema între patru ochi, într-un mod deschis, încercând să aflu care este motivul. Am aflat că dorise să conducă proiectul şi i s-a refuzat fără argumente. Am propus să coordonăm împreună. Asta a dat rezultate pentru că din acel moment contribuţia şi energia lui au fost extraordinare, iar proiectul a fost finalizat la timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite