De la Prefectura Prahova si ARIS, Marian Saniuta - propulsat pe scaunul de vicepremier si ministru de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Este cunoscut in mediul european" - si-a justificat primul-ministru decizia in fata membrilor Guvernului

Fostul prefect de Prahova si presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta, este, incepand de ieri, noul vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor. Dupa doua zile in care au fost vehiculate mai multe nume, primul-ministru Adrian Nastase a facut o propunere socanta chiar si pentru membrii Cabinetului. "Primul-ministru a inaintat aceasta propunere domnului presedinte Ion Iliescu, iar domnia sa si-a exprimat acordul. Deoarece este o procedura de remaniere simpla, domnul Marian Saniuta nu va mai fi audiat de Parlament", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului. Despina Neagoe nu a putut da nici un fel de lamuriri cu privire la motivele care au dus la numirea lui Marian Saniuta in locul lui Ioan Rus. "Este o decizie spectaculoasa, care a demontat bursa zvonurilor. Ne pare rau", a adaugat malitios Despina Neagoe. Multi dintre membrii Cabinetului Nastase au aflat despre numirea lui Saniuta in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor in debutul sedintei de ieri, cand primul-ministru le-a explicat ca "Marian este cunoscut in mediul european" si ca propunerea a fost agreata din start de presedintele Iliescu.
La depunerea juramantului,
Presedintele Iliescu l-a elogiat pe noul ministru de Interne, Marian Saniuta
Noul ministru de Interne, Marian Florian Saniuta, a depus aseara juramantul in fata presedintelui Ion Iliescu. Tot aseara, presedintele a semnat si decretul de revocare din functie a lui Ioan Rus. "Cred ca este marea surpriza a zilei si sper sa fie o surpriza placuta", si-a inceput presedintele Iliescu discursul de felicitare. "L-am felicitat pe premier pentru aceasta propunere, pe care o consider reusita si fericita. L-am cunoscut pe domnul Saniuta cand era prefect de Prahova si apoi in fruntea Agentiei pentru Investitii Straine, unde a dat dovada de profesionalism si pricepere. Este un om corect, onest, cinstit, inteligent, bine pregatit. Il felicit pe noul membru al Guvernului si felicit si Guvernul ca se imbogateste cu un om de mare perspectiva", l-a elogiat presedintele Iliescu pe proaspatul ministru. Acesta din urma a rostit cu patos juramantul sub privirile indiferente ale lui Adrian Nastase. Ceremonia s-a incheiat cu o cupa de sampanie. Noul ministru a refuzat orice declaratie presei. El va prelua titulatura si atributiile predecesorului sau: ministru de stat, ministrul Administratiei si Internelor.
In ultimul an,
Averea lui Saniuta s-a marit cu un teren intravilan de 1.261 mp si 5.000 de euro
Pentru noul teren, el plateste un impozit anual cat pretul a trei paini
Daca, la prima vedere, din declaratiile de avere ale proaspat-numitului ministru al Administratiei si Internelor rezulta ca averea lui Marian Saniuta este departe de cea a altor membri ai guvernului, totusi evolutia conturilor si a proprietatilor acestuia in ultimul an poate starni interesul. In 2004, noul ministru a achizitionat un teren de 1.261 de metri patrati, pentru care plateste doar 15.750 de lei impozit, ceea ce inseamna ca el este inregistrat in scriptele fiscului la o valoare de 1.500 de euro! Adica, cat o masina modesta la mana a doua. Mai mult, in perioada martie - mai 2004, Saniuta a reusit sa mai adauge circa 5.000 de euro la economiile sale de 26.947 de euro fara a justifica in vreun fel aparitia acestor bani in conturile sale. In schimb, declara alte 60 de milioane de lei rezultate din vanzarea in 2003 a unui autoturism fabricat in 1988. Ceea ce a ramas neschimbat in declaratiile de avere ale lui Saniuta sunt cele doua apartamente, evaluate impreuna la peste 950 de milioane de lei, si autoturismul achizitionat, la second-hand, in 2001. Bizar este ca, desi are in proprietate doua case, noul ministru al Internelor sustine in declaratiile de avere ca locuieste cu parintii intr-unul din cele doua apartamente, grevat de o clauza viagera.
Noul ministru al Administratiei si Internelor a fost director al unei firme de bodygarzi
Noul ministru al Administratiei si Internelor, Marian Florian Saniuta, s-a nascut la data de 29 octombrie 1960 in municipiul Ploiesti. A urmat Liceul Mihai Viteazul din localitate intr-o clasa cu profil sportiv, remarcandu-se intre altele pentru calitatile sale de voleibalist in echipa scolii. A jucat volei de performanta in echipa Steaua Bucuresti. Dupa absolvirea Academiei de Stiinte Economice a lucrat in unitati ale industriei petroliere prahovene, dar s-a implicat si in activitati private, fiind directorul unei firme de agenti de protectie si paza - bodygarzi. Exista informatii ca pentru o perioada scurta de timp a fost angajat al SRI Prahova. In 2000 a fost viceprimar la Ploiesti, apoi prefect de Prahova. Dupa doi ani s-a mutat in Bucuresti, fiind mai intai consilier guvernamental si apoi sef al Agentiei pentru Investitii Straine. A absolvit cursuri postuniversitare in tara si strainatate. Saniuta este casatorit si are un copil. El este al doilea prahovean care preia sefia Internelor in ultimii ani, primul fiind generalul George Ioan Danescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite