Prazul şi ouăle de prepeliţă - "celebrităţile" sezonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietoterapiile sunt izvoare de sănătate pentru fiecare dintre noi. Acum, în sezonul rece, sărac în tonice naturale, este firesc să căutăm acele legume sau produse alimentare naturale care

Dietoterapiile sunt izvoare de sănătate pentru fiecare dintre noi. Acum, în sezonul rece, sărac în tonice naturale, este firesc să căutăm acele legume sau produse alimentare naturale care reprezintă adevărate surse de sănătate.


Denumit ştiinţific Allium porrum - din familia Liliacee - prazul (foto) este considerat un puternic diuretic. Bogat în vitamine (A, C şi B-uri), în minerale (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier), dar şi în mucilagii, prazul - "regele supelor" - este un aliment ideal pentru suferinzii de reumatism, ficat, stomac şi pentru anemici.

Opiniile terapeuţilor europeni dovedesc că această legumă nu este doar o "rudă cuminte" şi bună la gust a cepei. O cură cu preparate din praz contribuie la detoxifierea organismului, la tratarea laringitei, a bronşitei, constipaţiei, furunculozelor şi hemoroizilor şi rivalizează cu o cură de ape minerale în renumita staţiune Vichy. Mai mult, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu, gargarele făcute cu decoct de praz ameliorează simţitor crizele de angină pectorală.

Iată reţeta unei salate de sezon cu praz - tonică, spornică şi dietetică. Poate fi servită ca aperitiv pentru cei care nu agreează grăsimile sau poate fi o delicioasă garnitură la friptura de pasăre sau de vită.
Ingrediente pentru 4 porţii: 4 fire de praz, 40 g paste, 50 g morcov ras, 50 g fasole din conservă, 3 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, busuioc, o linguriţă de muştar.


Preparare: Se fierb pastele în apă cu sare, timp de 10 minute. Apoi se scurg şi le trecem sub un jet de apă. Curăţăm prazul şi-l feliem mărunt. Într-un castron punem pastele scurse, adăugăm prazul, morcovul, fasolea, uleiul. În final punem condimentele şi sucul de lămâie.


Cura cu ouă de prepelită


Carnea de prepeliţă este preferată pe toate continentele. Acum, aceste păsări sunt tot mai căutate de amatorii de delicatese din America de Nord. Carnea şi ouăle de prepeliţă sunt apreciate însă şi din punct de vedere medical. Compoziţia oului de prepeliţă a fost cercetată de medici din numeroase ţări, inclusiv din ţara noastră. Comparativ cu oul de găină, cel de prepeliţă conţine complexul de vitamine A, B, D, E, dar şi minerale, precum calciu, zinc, potasiu, sulf.

Bebe Mavrodin, specialist în terapii complementare, face câteva precizări referitoare la cura cu ouă de prepeliţă. Aceasta este de două tipuri: cura de 120 de ouă, recomandată pentru combaterea unor afecţiuni, printre care: hipertensiune arterială, ulcer, tulburări digestive, dar şi pentru stimularea memoriei şi dezvoltarea armonioasă a organismului copiilor.

Cura de 240 de ouă este recomandată de specialişti în afecţiuni hepatice, alergii, diabet zaharat, obezitate, neurastenie, migrene, pentru combaterea colesterolului etc.


Ouăle se administrează crude, dimineaţa, pe stomacul gol. Nu se consumă alcool în timpul terapiei. Sunt mai multe scheme de administrare a acestui tratament, inclusiv pentru copii. De obicei, în acest caz se recomandă cura de 60 de ouă, administrate în 30 de zile, câte două pe zi. Dar cel mai bine este ca nutriţionistul să stabilească schema tratamentului, în funcţie de afecţiunea fiecărui pacient.

Dieta Zone - gustos, sănătos şi plin de arome

În lumea vedetelor este la modă Dieta Zone. Meniul respectiv are efecte imediate asupra întregului organism. Se menţine greutatea dorită, iar tegumentul devine luminos în scurt timp. Nutriţioniştii spun că tenul "se purifică" pentru că regimul urmat ajută la eliminarea din organism a apei şi a sodiului, atât de dăunătoare când depăşesc cantitatea normală. Un meniu alcătuit după Dieta Zone, care este şi pe placul binecunoscutei Jennifer Lopez, este gustos, sănătos şi include arome, fructe exotice, parmezan, piept de pui, salate de legume asezonate cu ulei de măsline. Iată două exemple:


Mic dejun: omletă de brânză şi o portocală; Prânz: piept de pui cu o ceaşcă de salată, fără grăsime; Cină: o porţie de carne de vită cu o garnitură de sos de roşii.
Mic dejun: o cană de lapte degresat (50 ml.), 2 linguri de parmezan; Prânz: o porţie de carne de curcan; Desert: 2 linguri căpşuni;
Cină: pui înăbuşit cu sos de ciuperci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite