Administratorii de pârtii: „Să vină zăpada!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada artificială va ţine locul celei naturale dacă nu va ninge în curând
Zăpada artificială va ţine locul celei naturale dacă nu va ninge în curând

Autorităţile locale din Sinaia, Buşteni şi Azuga sunt pregătite pentru iarnă şi speră ca zăpada să le umple staţiunile de turişti. La Sinaia se vor deschide două noi pârtii, iar la Buşteni o alta destinată doar copiilor, paralelă cu Kalinderu.

În Sinaia, totul este pus la punct. Telegondola este funcţională, la fel şi celelalte instalaţii pe cablu. Reprezentanţii primăriei susţin că sunt pregătite şi pentru operaţiunile de deszăpezire, mai ales că se anunţă o iarnă timpurie.

„Avem tot ce trebuie pentru sezonul rece. Ne aşteptăm să avem din ce în ce mai mulţi turişti. Salvamontiştii sunt pregătiţi şi ei pentru orice situaţie, sunt bine echipaţi, dar sperăm că în această iarnă nu vor fi evenimente neplăcute. Traseele montane sunt practicabile, în acest moment. Avem nouă pârtii omologate la nivel naţional, alte două omologate internaţional şi vom avea două pârtii care vor fi inaugurate în zona Valea Soarelui, dintre care una pentru începători. În total vor fi 13 pârtii", a declarat Mădălina Roşu, pirtător de cuvânt la Primăria Sinaia.

Fun Park, gata de deschidere

Şi în staţiunea Buşteni pregătirile sunt în toi. Fun Park-ul, inaugurat anul trecut, este gata să-şi deschidă porţile. Acesta este situat la poalele pârtiei Kalinderu şi se întinde pe o suprafaţă de 14.000 metri pătraţi. În vacanţa de iarnă, aici sunt aşteptaţi să vină sute de copii care se vor afla în taberele de schi. Parcul de distracţii este dotat cu o pârtie de începători pentru copii şi adulţi, instalaţii pentru tubbing, carusel, tobogan şi escaladă. Aici se va desfăşura Campionatul European de Escaladă pe Gheaţă.

Şi pârtia din staţiune este gata pentru prima zăpadă. „Suntem încrezători că va fi mai bine ca anul trecut. Am observat că pachetele turistice pentru Crăciun se vând foarte bine, deci ne aşteptăm la mulţi turişti pentru acea perioadă. Pârtia Kalinderu, omologată de Federatia Internaţională de Schi, are în dotare tunuri de zapadă artificial. Aici pot fi organizate concursuri şi pot fi găzduiţi schiorii de performanţă. Ca noutate, vom inaugura şi o pârtie pentru copii, paralelă cu Kalinderu", a precizat Emanoil Savin, primarul localtăţii Buşteni.

Partiile Sorica şi Cazacu, din staţiunea Azuga, mai au nevoie doar de zăpadă. Pe prima dintre ele se va putea schia şi pe timp de noapte, aceasta beneficiind de o instalaţie nocturnă pe o lungime de 800 de metri. Tot pe aceeaşi distanţă funcţionează şi tunurile de zapadă artificiala. Turiştii vor avea la dispoziţie şi o instalaţie de telescaun şi un teleschi. Începând cu data de 15 decembrie, Sibiul va avea primul complex pentru sporturi de iarnă, cu adevărat la standarde internaţionale. Complex Arena Păltiniş a fost ridicat de Andy Fazekaş - multiplu campion naţional la snowboarding şi Martin Freinademetz - multiplu campion internaţional, sportiv austriac, dar stabilit în Sibiu.
„Complex Arena Păltiniş va avea trei pârtii de schi, fiecare de câte 700 de metri, plus o pârtie de 250 de metri pentru copii şi începători. Complexul se adresează familiei, copiilor şi începătorilor. Vom deschide şi prima şcoală profesionistă de schi şi snowboarding, în care voi preda atât eu, cât şi Martin Freinademetz", spune Andy Fazekas.

Lac în vârf de munte

Pentru a nu depinde în totalitate de capriciile vremii şi pentru a asigura un confort sporit turiştilor, Complex Arena Păltiniş va fi dotat cu sisteme de producere a zăpezii de ultimă generaţie. Tunurile de zăpadă vor fi alimentate de un lac de acumulare artificial, construit anul acesta. „Lacul are 20.000 de metri cubi, foarte mare, şi este primul lac cu folie din România, construit pentru alimentarea sistemului de producere a zăpezii. Folia a fost adusă din Austria şi este una specială pentru astfel de lacuri de acumulare. De fapt, tot lacul a fost construit de o companie din Austria, care de 50 de ani numai cu asta se ocupă", mai spune Andy Fazekas.

Complex Arena Păltiniş se află chiar la intrarea în staţiune, la doar câţiva metri de plăcuţa care anunţă intrarea în localitate. Aici a fost deja amenajată o parcare modernă, ce poate găzdui 300 de maşini. O dată ajunşi aici, turiştii vor putea plăti o singură dată, urmând a fi implementat un sistem de bilete bazat pe cartele magnetice. Copiii cu vârste de până la şase ani vor beneficia de gratuitate, iar cei cu vârstele cuprinse între 6 - 12 ani şi pensionarii vor avea reduceri. Telescaunul va avea o capacitate de 5.000 de persoane pe oră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite