Praful din aer slăbeşte inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi americani acuză afecţiuni cardiace şi pulmonare din cauza aerului poluat Praful din atmosferă accentuează bolile de inimă şi de plămâni. Nivelul ridicat de particule

Tot mai mulţi americani acuză afecţiuni cardiace şi pulmonare din cauza aerului poluat

Praful din atmosferă accentuează bolile de inimă şi de plămâni. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizează apariţia cancerului pulmonar.

O echipă de cercetători de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore a realizat un studiu privind modul în care nivelul de praf şi particule chimice din atmosferă influenţează bolnavii care suferă de afecţiuni cardiace şi pulmonare, informează Reuters.

Specialiştii au analizat nivelul de poluare din aer înregistrat în ultimii şapte ani în 108 din statele americane. Aceste date au fost coroborate cu cele 3,7 milioane de internări în spitale la secţiile de cardiologie şi alte 1,4 milioane de pacienţi internaţi la secţiile medicale de afecţiuni respiratorii.

Vârstnicii, cei mai afectaţi

Concluzia arată că în zilele în care nivelul de praf şi alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane în vârstă apelează la serviciile medicale de urgenţă acuzând afecţiuni cardiace.
Astfel, în respectivele zile, numărul pacienţilor în vârstă care au apelat la serviciile medicale de urgenţă acuzând probleme cu inima a fost cu 0,36% mai mare.

De asemenea, s-a constatat o creştere a numărului vârstnicilor care merg la spital din cauza unor complicaţii ale aparatului respirator, în perioadele când poluarea din aer este mai intensă.

"Deşi nivelul poluării din zilele respective nu este semnificativ mai mare decât în alte perioade, am reuşit totuşi să stabilim conexiunea între afecţiunile cardiace şi praful şi particulele poluante din aer", a declarat Roger Peng, unul din autorii studiului, citat de Reuters.

Risc de cancer pulmonar

Anterior lansării acestui studiu, aceeaşi echipă de specialişti a demonstrat faptul că inima şi plămânii sunt afectaţi de anumite particule din aer, insesizabile, de o sută de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr.
De asemenea, alte particule chimice, chiar şi mai mici, care provin de la ţevile de eşapament ale maşinilor, atunci când sunt inhalate, sporesc riscul apariţiei unor boli, precum emfizemul sau cancerul pulmonar.

Autorii studiului sunt de părere că, pentru obţinerea unor concluzii relevante privind legătura de cauzalitate dintre praf şi afecţiunile cardiace, este nevoie de implicarea guvernului pentru o monitorizare continuă la nivelul Statelor Unite ale Americii.

Bolile luate în trafic

Nivelul ridicat de praf şi particule poluante provenite de la maşini favorizează declanşarea crizelor de astm bronşic

Poluarea din aer "îngroaşă" sângele şi creşte riscul apariţiei de cheaguri în vene

Alergiile pot fi declanşate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite