Prada apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinovate de inundatiile din sudul tarii sunt tot barajele vechi si construite prost Inundatiile din judetul Olt, care au distrus zeci de case si gospodarii, sunt cauzate de deversarea unor amenajari

Vinovate de inundatiile din sudul tarii sunt tot barajele vechi si construite prost
Inundatiile din judetul Olt, care au distrus zeci de case si gospodarii, sunt cauzate de deversarea unor amenajari piscicole vechi si prost construite. In Movileni, una dintre aceste amenajari era construita inca din 1963 si a deversat peste dig pe o latime de zece metri. "Fundul de lac, care ar fi trebuit sa functioneze astfel incat apa sa fie deversata in paraul Dorofei, era betonat. Aceasta amenajare a fost trecuta din domeniul public in domeniul privat si nu mai era in sistemul de reglementare", ne-a declarat Aurel Pana, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane. La Brebeni, o alta amenajare piscicola de 200.000 de metri cubi de apa s-a revarsat pe o lungime de 30 de metri. In localitatea Potcoava, inainte de Slatina, un alt iaz piscicol a inundat localitatile din zona. Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, sustine ca de astazi nu vor mai aparea probleme, intrucat cantitatea de precipitatii va scadea. "Varful a fost atins sambata si duminica. Debitele raurilor nu au crescut, dar au fost scurgeri importante de pe versanti. Solul din zona Olt este destul de impermeabil si nu permite infiltrarea rapida a apei. La sud de Dunare, in Bulgaria, cantitatile de precipitatii au fost mult mai insemnate decat in Romania", ne consoleaza Petre Stanciu. Acesta avertizeaza ca ploile se vor muta in perioada urmatoare catre sud-estul Moldovei.

Oamenii sunt sfatuiti sa nu bea apa din fantani
Oficialii Ministerului Agriculturii asteapta ca, in zilele urmatoare, sa fie realizata o evaluare a pagubelor produse de inundatiile din acest week-end. Dupa ce se retrag apele, se va putea sti in ce masura culturile agricole sunt afectate. Important este sa se opreasca ploile. Daca apele se retrag repede, plantele nu vor fi foarte afectate, spun specialistii Ministerului Agriculturii. In cazul in care culturile raman acoperite mai multe zile, exista atat riscul distrugerii plantelor, cat si al aparitiei unor boli si daunatori in perioada urmatoare. Pe de alta parte, specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare spun ca, in acest moment, nu exista vreun pericol privind sanatatea publica din cauza mortii unor animale. Important este ca, in momentul retragerii apelor, hoiturile ramase in urma sa fie distruse, pentru ca riscul aparitiei unor boli sa fie evitat. Oricum, pentru a elimina riscul imbolnavirilor, oamenii sunt sfatuiti sa nu bea apa din fantani, ci doar apa minerala.

Trenurile au deja intarzieri
"Din cauza ploilor din ultimele zile, trenurile de pe rutele de sud ale tarii au deja intarzieri de una pana la trei ore", ne-a declarat Ion Molea, liderul sindicalistilor din cadrul transportului feroviar "Miscare- Comercial". Acesta ne-a mai spus ca situatii de acest gen se intampla de fiecare data cand precipitatiile sunt abundente. Tot pe aceasta tema, Ion Gogonea, presedintele Federatiei Sindicatelor Constructorilor Feroviari, ne-a precizat ca mari probleme se semnaleaza mai ales in partea de sud a tarii. Situatia pe domeniul infrastructurii ar putea deveni alarmanta daca ploile vor continua. In ceea ce priveste transporturile in comun din Bucuresti, seful sindicatelor din transportul in comun "Speranta", Vasile Petrariu, ne-a declarat ca, la mijlocul zilei de ieri, pasajul Marasesti era inchis circulatiei.

Intr-o singura noapte, ploile abundente si furtunile din sudul tarii au maturat 1.700 de localitati
Ploile torentiale insotite de furtuni violente s-au mutat in sudul Romaniei si au distrus peste 1.700 de localitati din zece judete. In Arad, Arges, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman si Valcea, inundatiile au distrus 228 de case, 19 kilometri de drumuri comunale, 42 de kilometri de drumuri judetene, mai multe poduri si podete. Natura dezlantuita a facut si doua victime, in comuna Greci, din judetul Olt. Satul Ungureni, din judetul Dolj, a fost complet izolat de ape. Mii de romani din satele afectate au fost nevoiti sa isi lase casele si gospodariile in calea viiturii, pentru ca au fost evacuati de militari, pompieri si jandarmi, in scolile si primariile din zona. Transportoare, amfibii blindate, autocamioane, autotrailere si barci de asalt au fost folosite de echipa operationala din zona pentru salvarea oamenilor si a bunurilor acestora. Inclusiv elicoptere ale Fortelor Aeriene sunt pregatite sa actioneze la cererea autoritatilor. Ploile din ultimele 24 de ore au atins 180 de litri pe metru patrat, iar mediile multianuale ale paraielor din zona au fost depasite de 20 de ori.

In Tulcea, doua case din pamant distruse
Ploile torentiale din noaptea de sambata spre duminica au afectat gospodarii si terenuri agricole din patru comune tulcene si din municipiul resedinta de judet. Conform informatiilor furnizate de Ioan Boieru, subprefectul judetului, in Daeni, ca urmare a cantitatii mari de apa, 110 litri pe metrul patrat, au fost afectate terenuri agricole, iar doua case din chirpici au fost distruse. O situatie similara s-a inregistrat si la Nufaru, Valea Nucarilor si Casimcea. In municipiul Tulcea, doua gospodarii si subsolul celui mai mare magazin comercial din oras au fost afectate, pompierii intervenind in timp util cu antividanje. Situatia centralizata a pagubelor provocate de ploile torentiale va fi facuta publica, potrivit sursei citate, in perioada imediat urmatoare.

TAB-uri, elicoptere, barci de asalt si camioane militare au intervenit dupa ruperea barajului de la Movileni
120 de militari, cinci TAB-uri, sapte camioane, barci de asalt si o autosanitara apartinand Ministerului Apararii Nationale au intervenit, in noaptea de sambata spre duminca, pentru salvarea populatiei din zonele afectate de ruperea barajului de la Movileni. Militarii sI tehnica folosita au provenit din garnizoanele Craiova, Caracal si Ramnicu Valcea. Centrul Operational de Conducere Militara din cadrul Statului Major General continua sa monitorizeze actiunile de interventie din zonele afectate de inundatii. Subunitatile M.Ap.N., inclusiv elicoptere ale Fortelor Aeriene, sunt pregatite sa actioneze, la cererea autoritatilor.

Jandarmii au scos oltenii din case
Peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Olt au participat, la solicitarea Prefecturii si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), la salvarea si evacuarea persoanelor afectate de inundatii. Din ordinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR), in judetele limitrofe judetului Olt, s-au constituit rezerve de interventie, alcatuite din 30-90 de luptatori. De asemenea, la sediul IGJR din Bucuresti, s-a constituit un detasament de rezerva format din 100 de luptatori din Brigada Speciala de Interventie "Vlad Tepes", care, in timp operativ, pot interveni in zonele calamitate. In cursul zilei de duminica, aproximativ 50 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Craiova au salvat, in localitatea Brebeni, 17 persoane, printre care batrani si copii refugiati in podurile unor case aflate in pericol de prabusire. Jandarmii i-au transportat cu o barca din dotare in localul primariei si al caminului cultural din aceeasi localitate, unde se afla in afara oricarui pericol. Efectivele de jandarmi, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si M.Ap.N., au lucrat la intarirea digului de pe raul Darjov intr-o zona solicitata de volumul mare de apa. De asemenea, in scopul prevenirii furturilor, alti jandarmi asigura paza si supravegherea locuintelor parasite de localnici, in localitatea Brebeni.

Un vrancean a introdus o taxa pentru tranzitul masinilor prin livada sa
Un satean din comuna vranceana Spulber a introdus o taxa pentru autoturismele din localitate care sunt nevoite sa treaca prin livada lui, dupa ce ploile au distrus, pe o portiune de 150 metri, DJ 205. Astfel, Ion Neagu a lasat muncile in seama familiei si s-a asezat in "drumul" care tranziteaza livada sa, si percepe suma de 50.000 pentru toate masinile care vor sa mearga "la vale". Primarul comunei, Vasile Rusu, sustine ca a auzit de taxa, dar ca, desi este ilegala, nu poate interveni, pentru ca respecta dreptul de proprietate. Pentru refacerea drumului, autoritatile au nevoie de 4 miliarde lei, bani pe care Prefectura Vrancea i-a solicitat Guvernului.

Circulatia blocata in judetul Constanta
Traficul rutier a fost blocat, duminica, in jurul orei 10, pe DN 22A, Harsova-Tulcea, in zona localitatii Saraiu, din cauza ploilor abundente, a declarat pentru Rompres purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Constanta, inspector principal Marian Tudose. La ora pranzului, muncitorii de la Drumuri Nationale actionau in zona cu utilaje pentru indepartarea aluviunilor, circulatia fiind in continuare intrerupta. Din cauza ploilor cazute duminica dimineata in judetul Constanta, traficul rutier este restrictionat si se circula pe un singur fir pe DN 2 A, Constanta-Harsova, in apropierea localitatii Hanul Morii. Lucratorii SPR Constanta le recomanda soferilor care sunt nevoiti sa plece la drum sa evite soselele cu probleme, chiar daca trebuie sa aleaga rute ocolitoare.

O ploaie torentiala a blocat Defileul Jiului
O ploaie torentiala cazuta in cursul noptii de vineri spre sambata in Defileul Jiului a dus la blocarea temporara a circulatiei rutiere si feroviare. Apele adunate pe versanti au antrenat pamant, lemne si bolovani. Drumul European 79, care strabate Defileul Jiului, a fost transformat in cateva zeci de minute intr-un drum de tara acoperit de un strat de noroi, care masura in unele locuri chiar si o jumatate de metru. Traficul greu a fost restrictionat, politistii cerandu-le soferilor de pe autocamioanele TIR sa ramana la marginea municipiului Targu-Jiu sau sa mearga pe rute ocolitoare, pentru a nu incurca utilajele de interventie. Soferii de autoturisme au fost si ei trasi pe dreapta, chiar la intrarea in defileu, unde au fost nevoiti sa astepte ore in sir, indiferent de urgentele pe care le aveau. Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, a trebuit sa isi puna si el soferul, in jurul orei 1,00 dimineata, sa traga pe dreapta, pentru ca masina nu avea cum sa treaca prin noroiul de o jumatate de metru.

Inundatiile lovesc din nou si Dobrogea
De ieri, de la ora 6,30, ploaia in averse face ravagii si in judetul Constanta. 23 de localitati au ramas fara curent electric, pe soseaua spre Tulcea 50 de masini au fost blocate de ape, 250-300 de gospodarii au fost potopite, la Saraiu-Dulgheru puhoaiele au navalit in circa 100 de case, spre disperarea satenilor care abia scapasera de efectele inundatiilor din primavara. Pe drumurile din zona Saraiu si Saraiu-Harsova apa a depasit si 60 cm, iar digul Saraiu, de pe malul drept al raului Topolog, nu mai face fata. La Hanu Morilor, soseaua este blocata de viitura, astfel ca transportarea unei bolnave de diabet la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta s-a facut cu un elicopter MAI. Pentru ajutorarea sinistratilor din Casimcea, Saraiu, Crucea, Pantelimon, Silistea au fost trimisi 50 de jandarmi. Totodata, Comitetul pentru situatii de urgenta, condus de subprefectul Adrian Nicolaescu, a trimis in zonele afectate o cisterna cu apa, doua ambulante, autospeciale cu perii frontale si lame pentru deblocarea DN 2A, elicopterul MAI fiind folosit in continuare pentru situatiile-limita. Drumarii, specialistii DADL si Electrica raman in alerta pana la imbunatatirea vremii. Meteorologii anunta pentru Constanta si litoral vreme instabila, in usoara racire, cu ploi locale si vant la malul marii.

105 localitati, fara curent electric
Societatea Electrica a fost puternic afectata de furtunile de sambata si duminica. Ieri, la ora 16, 105 localitati erau fara curent electric si 439 de transformatoare erau deconectate de la sistemul electric. Cele mai lovite zone au fost Craiova (cu 22 de localitati), Slatina (cu 23 de comune), Constanta (cu 25 de localitati) si Alexandria (cu 25 de comune). Dispecerul de serviciu al Electrica, Mihai Enculescu, ne-a declarat ca el insusi a avut probleme, fiind nevoit sa ocoleasca Alexandria pe o raza de 30 km. O alta localitate puternic afectata a fost Deva, unde, pe langa deconectarea transformatoarelor de la sistem, au fost daramati stalpii de inalta tensiune. "Zona de sud a Romaniei este cea mai afectata. Avem 37 de echipe care lucreaza. Ele nu pot intra in anumite zone din cauza nivelului apelor", ne-a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica. Dispeceratul general ne-a confirmat ca una dintre zonele inaccesibile este langa Slatina, unde legaturile dintre mai multe comune au fost intrerupte din cauza prabusirii unor poduri.

La Portile de Fier, situatia este sub control
La Portile de Fier, specialistii sunt alertati. Dunarea avea, ieri, la ora 16, un debit de 4.200 mc/secunda. Hidroenergeticienii asteapta cresteri din amonte de 200 mc/secunda in zilele urmatoare, dar acestia declara ca nivelul apelor Dunarii este sub control. Aceasta este regularizata conform legii internationale, Portile de Fier avand capacitatea sa preia debite de 12.000-14.000 mc/secunda. Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, ne-a declarat ca nici celelalte amenajari hidro nu se afla in dificultate. "Lacurile afectate nu sunt ale Hidroelectrica, asa cum se speculeaza. Ele apartin Apelor Romane. Lacurile noastre sunt decolmatate, avem regularizari de viitura prin baraje si indiguiri", declara Traian Oprea.

Gospodariile afectate vor fi refacute dupa modelul din Timis
Locuintele din cele zece judete lovite de furia apelor din ultimele zile vor fi refacute dupa aceeasi procedura ca in cazul inundatiilor din judetul Timis. "Pentru reconstructia tuturor caselor afectate de calamitati naturale in anul 2005 exista un fond de 24 milioane de euro. Noile zone calamitate vor fi incluse in proiectul care a inceput luna trecuta in Timis", ne-a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. In privinta capacitatii bugetului de a suporta ultimele distrugeri din tara, ministrul s-a declarat increzator, cu specificarea ca suma totala a pagubelor nu poate fi inca determinata. "Numarul caselor sociale creste, din pacate. Cred totusi ca ne vom putea incadra in buget. In cursul zilei de miine vom primi datele de la cele doua centre de comanda de la Bucuresti si Timisoara, dupa care va vom putea oferi mai multe detalii", a precizat Laszlo Borbely.

Ministerul de Interne a adus corturi pentru sinistrati
Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, s-a deplasat ieri dimineata in zona cea mai afectata de inundatii din judetul Olt, pentru a evalua si stabili masurile de urgenta ce trebuie intreprinse. Pe de alta parte, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a avut loc, duminica, sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, care a analizat evolutia situatiei din cele 10 judete afectate de inundatiile provocate de caderile masive de precipitatii. Toate structurile MAI au intrat in alerta, trimitand la fata locului sute de efective pregatite pentru a interveni in orice clipa la salvarea si evacuarea sinistratilor. Astfel, s-au luat masuri de deplasare si suplimentare a efectivelor in zonele afectate. O alta masura a fost aceea de identificare de locatii si asigurarea de corturi pentru cazarea sinistratilor, precum si trimiterea de urgenta a alimentelor de prima necesitate, din rezerva de stat, apa minerala si asigurarea asistentei medicale si a vaccinurilor pentru prevenirea epidemiilor.

Sulfina Barbu spune ca primariile au anuntat prea tarziu
"Primariile au transmis tarziu producerea fenomenului de inundatii din cauza intreruperii curentului electric. In zonele afectate s-au deplasat in teren reprezentanti ai comitetelor judetene, locale si ale Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, pentru evacuarea apei din gospodarii si evaluarea pagubelor. SGA Olt a anuntat Comitetele Locale Pentru Situatii de Urgenta, pentru a lua masuri conform planurilor locale de aparare. Se monitorizeaza nivelurile si debitele de la Statiile Hidrometrice si se supravegheaza permanent debitele evacuate din acumularile existente", ne-a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.

Prognoza ingrijoratoare pentru urmatoarele ore
Meteorologul de serviciu de la ANMH, Dumitru Balta, a spus ca va continua sa ploua in sudul tarii si astazi, pana spre seara. De maine, cerul va deveni senin si se vor inregistra in jur de 30 de grade. Din nefericire, vremea frumoasa nu tine prea mult si la sfarsitul acestei saptamani, un front anticiclonic va strabate Romania de la Vest la Est aducand cantitati de apa insemnate cantitativ. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a trimis avertizari hidrologice prefecturilor din judetele Arges, Dambovita, Prahova, Dolj, iar cursurile de apa din aceste regiuni vor avea debite foarte mari care pot crea noi inundatii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite