Prada apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 40 de ore, ploua continuu in judetul Olt. Cantitatile de apa in unele localitati au depasit 200 litri/mp. La Potcoava, in numai 23 de ore, cantitatile de apa cazute au fost de 191,5

De mai bine de 40 de ore, ploua continuu in judetul Olt. Cantitatile de apa in unele localitati au depasit 200 litri/mp. La Potcoava, in numai 23 de ore, cantitatile de apa cazute au fost de 191,5 litri/mp si, daca se adauga si cantitatile de apa cazute ieri, acestea depasesc 215 litri/mp. La fel a plouat si in localitatile Valeni, Movileni, Maruntei, Corbu, Stoicanesti si Draganesti-Olt. Subprefectul judetului Olt, Gigel Stirbu, spunea doar atat: "Situatia este dramatica". Si, intr-adevar, situatia este dramatica, avand in vedere numarul mare de gospodarii afectate si cele peste 800 de persoane evacuate din casele lor. In comuna Schitu-Greci, o femeie de 58 de ani, Elena Lungan, a fost gasita inecata in casa, iar un copil de 1 an si 5 luni a fost dat disparut. La Valeni, la Crampoia, oamenii s-au urcat in pomi si pe dealurile din apropierea satelor pentru a scapa de furia apelor. La Movileni, un baraj din pamant s-a rupt si ameninta gospodariile din Serbanesti, Potcoava si Icoana. De altfel, intre Potcoava si Icoana un pod s-a daramat, satul Icoana ramanand complet izolat. Ploile abundente au afectat si calea ferata Slatina - Pitesti, care este intrerupta intre statiile Recea si Balteni. Tornada din judetul Olt a daramat linia telefonica si de inalta tensiune, afectand totodata drumuri nationale si judetene. La Brebeni, unde un baraj este supravegheat din cauza pericolului de a ceda, locuitorii din aval sunt evacuati, cu toate ca multi dintre ei nu doresc acest lucru. Pana aseara, numarul persoanelor evacuate din casele lor in localitatile afectate de inundatii se ridica la peste 800.

Scornicesti - singurul loc unde a putut ateriza elicopterul premierului
Ieri dimineata, premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrul de Interne, a survolat zona la bordul unui elicopter pentru a constata la fata locului situatia de criza. Ulterior, aparatul de zbor a aterizat la Scornicesti, satul natal al lui Nicolae Ceausescu, "singurul loc uscat", dupa cum a declarat premierul. Oficialitatile centrale s-au deplasat apoi la Slatina unde s-a constituit Comandamentul judetean pentru situatii de urgenta. Calin Popescu Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa monitorizeze zona in permanenta, sa evacueze toate persoanele care sunt in pericol de a fi luate de ape si sa asigure populatiei sinistrate necesarul de apa potabila, hrana si medicamente. "In Olt, apa nu depaseste un metru si situatia nu este la fel de grava ca in judetul Timis", a spus primul-ministru la intoarcerea sa din zona inundata. "Deocamdata nu este nevoie de a aloca bani din fondul de urgenta. Probabil vom trimite numai alimente de la Rezerva de Stat", a mai spus Tariceanu.
Amanunte in pag. actualitate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite