Practica la Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru tinerii romani absolventi de facultate, Europa nu e chiar asa departe. Licentiatii romani au posibilitatea sa cunoasca mult mai devreme mecanismele de functionare ale unor importante institutii

Pentru tinerii romani absolventi de facultate, Europa nu e chiar asa departe. Licentiatii romani au posibilitatea sa cunoasca mult mai devreme mecanismele de functionare ale unor importante institutii europene. Tinerii absolventi de studii superioare din Romania pot aplica pentru diverse traininguri in cadrul Parlamentului European. Sunt mai multe categorii de traininguri, pe care tinerii romani le pot lua in considerare: stagii de practica ,general option" (pentru studenti si absolventi de la toate facultatile) sau ,journalism option" (pentru tinerii jurnalisti), stagii de practica pentru tinerii traducatori, stagii de practica pentru interpreti in cadrul conferintelor, vizite de studiu in Parlamentul European.
Practica "general option" si ,journalism option"
Pe langa regulile generale legate de varsta si cetatenie, potentialii stagiari trebuie sa cunoasca foarte bine una dintre cele douazeci de limbi oficiale ale Uniunii Europene si sa stie bine o a doua. In plus, lor nu trebuie sa le fi fost deja acordat un alt stagiu platit sau sa fi fost angajati timp de mai mult de patru saptamani consecutive intr-o institutie europeana sau de catre un membru al Parlamentului European. Stagiile platite se acorda doar absolventilor de facultate si sunt reprezentate de bursele Robert Schuman ,general option" si de bursele Robert Schuman ,journalism option". In ambele cazuri, absolventii trebuie sa aiba in dosar si o scrisoare de referinta de la o persoana capabila sa evalueze obiectiv aptitudinile aplicantului. Cel care doreste sa obtina una dintre bursele generaliste Robert Schuman trebuie, de asemenea, sa demonstreze ca este autorul unei lucrari scrise apreciabile, fie pentru lucrarea de diploma, fie pentru un jurnal stiintific. Una dintre aceste burse generaliste, cunoscuta sub denumirea ,Chris Piening Fellowship", se acorda acelui candidat care, in lucrarea sa, se apleaca in special asupra relatiei dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Cei care aleg bursele dedicate jurnalistilor trebuie sa dovedeasca existenta experientei profesionale, fie prin numarul articolelor publicate, fie prin apartenenta la o asociatie a jurnalistilor din statele membre, fie prin existenta unei diplome in jurnalism, recunoscuta in statele membre sau in cele in curs de aderare. Trainingurile platite se intind pe durata a cinci luni (vezi tabel 1). Stagiile neplatite se acorda tinerilor care si-au luat bacalaureatul sau au atins un nivel similar de educatie. Prioritate au aceia care trebuie in mod obligatoriu sa treaca printr-un stagiu de practica, pentru a-si finaliza studiile. Trainingurile neplatite se acorda pentru o perioada cuprinsa intre o luna si patru luni (vezi tabel 2). Formularele de aplicatie, disponibile pe site-ul Parlamentului European, trebuie trimise, alaturi de copii dupa documentele doveditoare, pana la dead-line-urile indicate, pe adresa: European Parliament, Traineeships Office, KAD 02C007,. - 2929 Luxembourg. Nu se primesc apli catii trimise prin mail sau fax.
Traininguri pentru tineri translatori
Ca si in cazul de mai sus, stagiile de pregatire pot sau nu sa fie insotite de burse lunare, acoperite de Parlamentul European. Stagiile de practica platite sunt adresate numai absolventilor de facultate. Alaturi de cele trei conditii generale (varsta, cetatenie, inexistenta unui alt stagiu platit intr-o institutie europeana), aplicantii trebuie sa cunoasca la perfectie una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene sau limba oficiala a unei tari in curs de aderare, dupa cum trebuie sa cunoasca bine alte doua limbi oficiale ale Uniunii Europene. Trainingurile platite se acorda pentru o perioada de trei luni.
Posibile perioade de instruire
1 ianuarie - 31 martie
1 aprilie - 30 iunie
1 iulie - 30 septembrie
1 octombrie - 31 decembrie
Pentru trainingurile neplatite pot aplica acei tineri carora li se cere sa treaca printr-un stagiu de practica, pentru a-si desavarsi studiile. Cu alte cuvinte, vizati sunt tinerii studenti carora li se ofera oportunitatea efectuarii unor stagii de practica, pentru traducatori, in cadrul Secretariatului Parlamentului European. Conditiile de cunoastere a limbilor oficiale ale UE sunt aceleasi ca mai sus, iar trainingurile pot dura de la una la trei luni, cu aceleasi date posibile ca si in cazul celor platite. Aplicatiile, alaturi de copii dupa documentele doveditoare necesare, se trimit la: European Parliament, Translation Traineeships Office, TOB 04B022,. - 2929 Luxembourg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite