Prăbuşiri inevitabile în Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii institutului de cercetare pentru situaţii de urgenţă spun că localitatea va fi înghiţită de fostele mine Raportul dat publicităţii în urma măsurătorilor la faţa

Specialiştii institutului de cercetare pentru situaţii de urgenţă spun că localitatea va fi înghiţită de fostele mine

Raportul dat publicităţii în urma măsurătorilor la faţa locului, în care se arată că la Ocnele Mari, în judeţul Vâlcea, vor avea loc prăbuşiri imposibil de controlat, a fost intens discutat la întrunirile, din aceste zile, de la Prefectura Vâlcea. Studiile arată că, în lipsa unor măsuri urgente, scufundarea localităţii nu mai poate fi evitată.

În timp ce autorităţile se ceartă între ele pentru că nu au făcut nimic pentru salvarea zonei, 54 de familii trăiesc clipe de coşmar la gândul că se vor prăbuşi.

Prefectura Vâlcea spune că societatea "Conversmin" trebuia să se apuce de reconstrucţia caselor pentru aceste familii de mai bine de un an. Reprezentanţii societăţii spun însă că nimeni nu a făcut nimic, pentru că ultimul proiect de hotărâre de guvern nu coincide cu un memorandum întocmit de ei, care şi el a ajuns pe masa Executivului.

Trebuie crescută presiunea hidrostatică

Specialiştii din Comitetul pentru situaţii de urgenţă, întruniţi la începutul săptămânii la Prefectura Vâlcea, au făcut un raport pe care l-au trimis către societatea Conversim. În document se propune creşterea presiunii hidrostatice la nivelul tavanului cavernei cu aproximativ doi-trei bari, prin pomparea de saramură concentrată spre una dintre sondele de exploatare existente, dar şi montarea unor vane.

O altă măsură propusă e construirea caselor necesare pentru strămutarea gospodăriilor, a unui baraj pe Pârâul Sărat, precum şi finalizarea amenajărilor începute pe pârâul Sărat. O măsură urgentă este realizarea lucrărilor pentru minimalizarea impactului scurgerilor de saramură în gospodării şi de-a lungul drumului judeţean şi a conductelor.

Tavanul cavernei s-a ridicat

Specialistul Florian Zamfirescu, de la institutul de cercetări, a constatat că după 29 august 2007 au avut loc desprinderi de blocuri de sare din tavanul cavernei comune, cu un volum de 25.000 mp, de pe o suprafaţă de circa 8.000 mp.

Zamfirescu arată că, în urma acestor desprinderi, tavanul cavernei s-a ridicat cu 0,5-0,6 m.
În intervalul 30 august-7 septembrie, în câmpul I s-au înregistrat 83 de evenimente microseismice, din care 32 s-au produs în ziua de 30 august.

Specialistul spune că, pentru a se evita declanşarea unor fenomene similare celor petrecute în câmpul II, cu efecte dezastruoase asupra populaţiei şi mediului, este necesară întocmirea unui program de acţiune, care să fie aplicat în regim de urgenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite