Prăbuşirea SIF-urilor a întrecut aşteptările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corecţia de peste 60% înregistrată de indicele BET-FI de la începutul anului ar putea reprezenta maximul scăderilor pe acest segment Cine ar fi investit, în ianuarie, 100 de milioane de

Corecţia de peste 60% înregistrată de indicele BET-FI de la începutul anului ar putea reprezenta maximul scăderilor pe acest segment

Cine ar fi investit, în ianuarie, 100 de milioane de lei în acţiuni SIF ar fi rămas acum cu doar 40 de milioane de lei. De la începutul lui 2008 au fost anulaţi trei ani de creşteri.

Scăderea acţiunilor din segmentul Societăţilor de Investiţii Financiare resimţită de la începutul acestui an a depăşit şi cele mai pesimiste aşteptări din piaţă. Este posibil, însă, ca indicele BET-FI să fi atins maximul deprecierilor, consideră analiştii.

"Deşi pe piaţa noastră totul este posibil, îmi este foarte greu să cred că bursa ar mai putea scădea, ţinând cont de nivelul foarte scăzut al preţurilor, dar şi de rezultatele bune raportate de majoritatea emitenţilor. Şansele ca piaţa să mai scadă sunt de aproximativ 10% în acest moment", apreciază Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Rezultatele au accentuat pierderile

La rândul său, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani, este de părere că indicele BET-FI a atins un maxim al corecţiilor. "Deprecierile au depăşit şi cele mai pesimiste aşteptări. O scădere de peste 65% faţă de sfârşitul anului trecut ar echivala cu un adevărat dezastru", atrage atenţia Murgoci.

Vedetele bursei de la Bucureşti, cele mai active acţiuni în portofoliile investitorilor, au fost afectate şi de rezultatele financiare semestriale. "Se pare că rezultatele financiare, mai puţin favorabile pentru trei dintre ele, au fost anticipate pe bursă, iar după raportarea lor scăderile s-au accentuat", spune Marcel Murgoci.

SIF Moldova şi SIF Muntenia au fost singurele societăţi de investiţii care au închis prima jumătate a anului cu profituri în creştere. Potrivit raportului semestrial, câştigul net al SIF Moldova a urcat cu 51,4%, comparativ cu acelaşi interval din 2007, la 70,6 milioane de lei, iar SIF Muntenia a fost lider, cu un avans al câştigului faţă de anul trecut de 66%, până la 63,3 milioane de lei. Celelalte trei societăţi de investiţii au închis primul semestru cu profituri mai mici cu 32% în cazul SIF Oltenia, 10% pentru SIF Banat-Crişana şi cu 17,8% pentru SIF Transilvania.

Încrederea, cel mai important activ

De la începutul anului bursier, cauzele care au determinat deprecierea preţurilor acţiunilor în piaţă au rămas neschimbate. Lipsa încrederii în piaţă, absenţa marilor investitori, ştirile negative au afectat, cu puţine excepţii, cotaţiile companiilor tranzacţionate la BVB.

"În ultimele luni, scăderile au avut loc pe volume diminuate drastic. Nu se mai ţine cont de rezultatele financiare şi, cu toate că piaţa românească nu are expunere directă pe pieţele afectate de turbulenţele financiare externe, teama de o eventuală criză subprime în România s-a generalizat", observă Paul Brendea, analist Prime Transaction. Liniştirea pieţelor externe şi aplanarea conflictelor geopolitice ar putea aşeza lucrurile şi pe bursa românească.

În ceea ce priveşte strict segmentul SIF-urilor, măsuri "ieşite din comun", de tipul dizolvării pragului de deţinere, transformarea lor în holdinguri sau diminuarea sau chiar eliminarea impozitului pe profiturile obţinute la bursă ar putea readuce interesul investitorilor, consideră Brendea.

"Piaţa de capital are ca unic activ încrederea", subliniază Adrian Simionescu. Preşedintele Vienna Investment Trust consideră că prăbuşirea bursei de la Bucureşti a fost exagerată, determinată şi de interese "mai puţin ortodoxe". "Este o aberaţie ca, atât timp cât economia României înregistrează printre cele mai bune performanţe, piaţa de capital să resimtă cele mai mari scăderi la nivel mondial", atrage atenţia Simionescu.

SIF 3 şi SIF5, în Consiliul BCR

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, şi vicepreşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, au fost aleşi, ieri, de Adunarea Generală a Acţionarilor BCR în Consiliul de Supraveghere al băncii. "Acest consens reprezintă un pas înainte şi va însemna foarte mult, cel puţin din punct de vedere decizional, faptul că SIF-urile vor avea un cuvânt de spus", subliniază Marcel Murgoci.

Cele cinci SIF-uri deţin aproximativ 30% din capitalul social al BCR.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite