Poveştile securistului care l-a păzit pe Nicu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Pinciu s-a ocupat de paza şi protecţia lui Nicu Ceauşescu pe vremea când lucra ca ofiţer de Securitate în Sibiu    Foto: Mihai Voinea
Nicolae Pinciu s-a ocupat de paza şi protecţia lui Nicu Ceauşescu pe vremea când lucra ca ofiţer de Securitate în Sibiu Foto: Mihai Voinea

Nicolae Pinciu, fost ofiţer de Securitate în judeţul Sibiu, s-a ocupat personal de paza şi protecţia lui Nicu Ceauşescu în perioada în care acesta a fost prim-secretar în oraşul de pe Cibin (1987-1989). Pinciu a povestit pentru „Adevărul" cele mai interesante momente din perioada în care a stat în apropierea „Prinţişorului Moştenitor".

„Adevărul": Cum a fost privită la Sibiu numirea lui Nicu Ceauşescu ca prim-secretar al judeţului?
Nicolae Pinciu: Pentru populaţia Sibiului a fost bine. Veneau şi din alte judeţe să-şi facă provizii la noi, pentru că aici erau alimentarele mai aprovizionate decât în alte părţi. Se dusese vestea că Nicu Ceauşescu e mai altfel, că ajută oamenii, şi veneau cu jalbe din toată ţara. A venit unul tocmai de la Galaţi, să se plângă de o problemă de la combinatul siderurgic şi Nicu l-a rezolvat. În fiecare zi îl aşteptau o mulţime de oameni în faţa Comitetului Judeţean, dimineaţa, când venea el. Noi, care trebuia să-l păzim, eram acolo. Uneori ne făcea semn că astăzi nu vrea să discute şi atunci îi opream. Dar de obicei stătea şi asculta oamenii şi pe mulţi îi şi rezolva.
Se ştie că era mare amator de chefuri.
E adevărat că mai trăgea şi el câte un şpriţ. Îi plăcea să socializeze, să stea cu prietenii şi făcea tot felul de glume la băutură. Îi pica pe câte unul din anturajul lui şi-i zicea: «Mă, de ce te uiţi urât la mine?». Ăla se speria: «Nu mă uit, ce să am eu cu tine?». Şi atunci Nicu îi spunea: «Ca să-mi demonstrezi că nu ai nimic cu mine, bei paharul ăsta de coniac». Bea ăla paharul, îl mai lăsa un pic şi iar îi făcea la fel, până îl îmbăta criţă. Ăsta era Nicu Ceauşescu. Îşi mai aducea şi câte o femeie, normal, era tânăr...Mai venea şi Nadia Comăneci pe la el.
Sunt o mulţime de legende legate de Nadia Comăneci. Că Nicu Ceauşescu ar fi bătut-o, că i-ar fi smuls unnghiile.
Nu, astea nu sunt adevărate. Nadia venea la Nicu cu tabele pentru televizoare şi maşini, ca să i le semneze. Probabil că ea lua bani pentru că le procura unora aşa ceva. De la un punct, Nicu s-a cam plictisit de ea şi îşi găsise o fată de prin Sibiu, o blonduţă. Venea asta la vilă la el şi mai venea şi Nadia. Nicu le punea să joace tenis împreună, s-au şi păruit o dată. În ultima vreme, Nadia Comăneci venea cu nişte ochelari de soare mari, ca să n-o recunoaştem noi, de parcă noi eram proşti.
Aţi avut vreo problemă deosebită legată de securitatea lui?
Am păţit odată una de nu-ţi vine să crezi. Un subinginer care fusese la munca câmpului, băuse vreun litru de rachiu, şi seara când a plecat acasă, beat, i s-a năzărit lui să meargă în audienţă la Nicu Ceauşescu. A venit la Nicu acasă şi un plutonier care păzea acolo l-a oprit, normal, şi i-a zis că în audienţă trebuie să meargă la Judeţeana de Partid, nu acolo. Ăla tot insista să intre, era pe înserate şi poarta era deschisă că trebuia să ajungă Nicu acasă.
Cum s-a făcut că atunci s-a întrerupt curentul şi n-a pornit nici generatorul. Ăla, beat, a făcut ce-a făcut şi a intrat în curte neobservat. A urcat pe scări, lipa-lipa, cu cizmele pline de noroi de pe câmp, şi a intrat în casă.
Ca să-l aştepte pe Nicu Ceauşescu.
Da, am reconstituit pe urmă exact ce a făcut. S-a dus la budă, că avea nevoie, şi după aia a găsit frigiderul. A luat din el o bere, şi-a dat drumul la televizor şi îl aştepta pe primul-secretar, tolănit în pat. Cu cizmele în picioare, nebărbierit, beat, ca vai de lume. Şi când a venit Nicu, a făcut pe el de frică. A ţipat odată şi atunci aghiotantul care era cu el, unul din Direcţia a V-a, l-a tras pe Nicu şi a sărit pe ăsta care-l aştepta şi l-a imobilizat. Ăla i-a zis: „Stai, domnule, că sunt cetăţean cumsecade".
Ce măsuri s-au luat după situaţia asta?
Am intrat după aia cu detectorul de metale, cu genist, să nu fie vreo bombă, ceva. Problema e că n-aveam baterii la detector şi am dat aşa cu el, să ne vadă Nicu cum controlăm, dar noi numai ne prefăceam, cu căştile pe urechi. N-aveam ce să detectăm fără baterii. După ce am făcut controlul, ne-a chemat Nicu şi a dat cu noi de pământ: «Dacă sun acuma la mama, îmi trimite trei elicoptere de la Bucureşti şi vă aliniez pe toţi securiştii şi vă împuşc». Se speriase şi era foarte nervos.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite