Povestile fantastice pentru copii cuceresc lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu ne-am trezit bine din magia Taramului Intunecat al Mordorului sau a Scolii de Vrajitori de la Hogwarts, ca o alta poveste captivanta ne poarta spre Narnia, un tinut fantastic, unde animalele

Nici nu ne-am trezit bine din magia Taramului Intunecat al Mordorului sau a Scolii de Vrajitori de la Hogwarts, ca o alta poveste captivanta ne poarta spre Narnia, un tinut fantastic, unde animalele vorbesc. Frodo (Elijah Wood) din "Stapanul Inelelor" si Harry Potter din seria care ii poarta numele (Daniel Radcliffe) au devenit, ca prin vis, modele pentru milioane de adolescenti de aiurea, eroi care lupta impotriva raului. Un al treilea personaj-cheie este pe cale sa-i captiveze si pe cinefilii din Romania, incepand cu 6 ianuarie 2006, Peter Pevensie, interpretat de britanicul William Moseley, in "Chronicles of Narnia" (Cronicile din Narnia), regizate de Andrew Adamson ("Shrek"). Patru copii, Lucy, Edmund, Susan si Peter, intra printr-un dulap, iar la capatul acestuia descopera un tinut fermecat, locuit de animale vorbitoare, zane, vrajitori, centauri, giganti si alte creaturi ciudate. O lume blestemata iernii eterne de Vrajitoarea Alba, Jadis.
"Sifonierul, Leul si Vrajitoarea", prima parte din seria de sapte volume ale "Cronicilor din Narnia", scrise de autorul irlandez C.S.Lewis, l-a detronat pe ,Harry Potter si Pocalul de foc", lider de trei saptamani in box-office-ul nord-american, inregistrand incasari de 67 milioane de dolari. C.S. Lewis, prieten, coleg, si uneori rival al lui J.R.R. Tolkien, autorul celebrei serii ,Stapanul Inelelor", si-a indreptat atentia spre mai multe genuri ale literaturii, chiar si spre poezie, insa a lasat o amprenta puternica prin scrierile fantasy, "Space Trilogy" si, in special, prin "Cronicile din Narnia" (1950-1956). Lewis s-a nascut intr-o familie protestanta din Belfast, Irlanda, si de tanar a indragit lumea animalelor si naturii pe care le-a asezat pe hartie. "Cronicile din Narnia", cu un buget de 180 milioane de dolari, imprumuta cate ceva din mitologia greaca si romana, dar si din povestile englezesti si irlandeze. "Cronicile din Narnia" au inceput sa fie publicate in Romania din 1997 de RAO, care are exclusivitate pe cele sapte titluri, relansate in noiembrie 2005, cu noi coperte, asociate si cu filmul.

Harry Potter, cel mai celebru vrajitor
J.K. Rowling, o tanara mama divortata, traia din pensia alimentara atunci cand a inceput sa scrie aventurile unui mic orfan, care se initiaza in tainele vrajitoriei. "Piatra filozofala", prima adaptare din saga imaginata de scriitoarea britanica, a incasat, la doar cinci luni de la premiera mondiala, 941,7 milioane de dolari. In Romania, "Harry Potter si Pocalul de foc", cea mai recenta ecranizare din cele sapte volume, a fost vazuta de 41.755 de romani, inregistrand incasari de aproape 418.800 lei noi, de la data premierei, 2 decembrie. "Piatra filozofala", "Camera secretelor", "Prizonierul din Azkaban" si "Pocalul de foc" l-au plasat pe Daniel Radcliffe, actorul care ii da viata celebrului Harry Potter, pe locul I in topul celor mai bogati adolescenti din Marea Britanie. Cel de-al cincilea episod, "Ordinul Phoenix", ii va aduce in buzunar tanarului actor suma de 14,4 milioane de dolari. Cele sase volume publicate de Rowling s-au vandut pana acum in peste 300 de milioane de exemplare in intreaga lume, fiind traduse in 63 de limbi. "Harry Potter" a imbogatit-o pe J.K. Rowling cu 650 milioane de euro.

"Stapanul Inelelor", in topul celor mai vizionate filme din toate timpurile
J.R.R. Tolkien, desemnat de britanici cel mai bun scriitor al secolului trecut, a scris intre 1954 si 1955 trilogia "Stapanul Inelelor", ce avea sa devina jumatate de secol mai tarziu scenariul unui film care a marcat istoria cinematografiei mondiale. Aventura incepe in 19 decembrie 2001 cu "Fratia Inelului", care prezinta publicului spectator minunata lume a Pamantului de Mijloc si pe locuitorii sai: oameni, hobbiti, elfi, pitici, vrajitori, troli si orci. Aceasta prima parte, cu un buget de 93 milioane de dolari, a intrat in 2001 in topul celor mai de succes 50 de filme ale tuturor timpurilor, iar finalul trilogiei "The Return of the King" a fost considerat cel mai bun film de razboi din istoria cinematografiei. Trilogia "Lord of the Rings", alaturi de "Harry Potter", a intrat in topul celor mai vizionate productii din lume, iar cartea care a stat la baza filmului a fost citita de peste 100 de milioane de oameni de pretutindeni. Peter Jackson, regizorul "Stapanului Inelelor", castigator in 2004 a 11 premii Oscar, a anuntat ca in trei-patru ani va exista o continuare a aventurii fantastice, "Hobitul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite