Povestea doctorandului în Elveţia, traficant de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Bencheş (centru) a fost eliberat condiţionat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti
Robert Bencheş (centru) a fost eliberat condiţionat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti

Robert Bencheş a scăpat de puşcărie după ce a turnat la procurori mai multe persoane.

Doctorand în management la Universitatea din Geneva, Robert Bencheş (26 de ani) şi Viorel Rotaru (22 de ani), student în anul IV la Facultate de Drept din Timişoara, arestaţi preventiv timp de şapte luni pentru trafic internaţional de droguri, au fost eliberaţi condiţionat, ieri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Problemele cu legea ale celor doi studenţi eminenţi au început, în februarie 2011, după ce procurorii DIICOT au dat de urma a doi traficanţi de droguri, Vodă Florian şi Marius- Ruja Petrişor. Cei doi se ocupau de vânzarea de canabis, haşiş, cocaină, amfetamină şi ecstasy în barurile din zona Centrului Vechi din Capitală. „Ileana Popovici" - investigatoare sub acoperire şi „Claudia Ilie" - colaboratoare sub acoperire au fost autorizate de judecători să ia legătura cu cei doi dealeri şi să cumpere autorizat droguri. Astfel, procurorii doreau să afle sursa care-i aproviziona pe dealeri.

Ofertă la cinci grame de canabis

Investigatorii sub acoperire au achiziţionat de trei ori canabis de la Vodă şi Ruja. Achiziţiile de canabis s-au făcut în WC-ul unui bar de fiţe din centrul Capitalei. Un gram de canabis costa 60 de lei.  „Vezi că am ofertă dacă‑mi iei de la cinci în sus... dacă‑mi iei de la cinci în sus, îţi dau pe cântar cu 50 lei. Vrei?", a fost oferta lui Vodă. Colaboratorul a  acceptat oferta, iar dealerul şi-a sunat sursa, doctorandul Robert Bencheş, pentru a-l aproviziona.  Întâlnirile între dealer şi doctorand, în care discutau despre tranzacţiile cu droguri, erau la magazinul Unirea şi la Teatrul Naţional.

DIICOT a continuat să-l monitorizeze pe Bencheş, iar din discuţii telefonice a rezultat că tânărul voia să aducă un nou transport de canabis în România. Metoda: Bencheş se deplasa în Amsterdam (Olanda), procura drogurile, le introducea într-un colet şi-l expedia personal, cu un autocar al unei fime de transport. Coletul era preluat la Timişoara de prietenul său, Viorel Rotaru. După ce expedia coletul, Bencheş se întorcea în ţară cu avionul, lua coletul din Timişoara, după care drogurile era distribuite traficanţilor în Bucureşti.

13.000 de euro în trei zile

În martie 2011, Bencheş a vrut să aducă un kilogram de canabis de la Amsterdam. La 22 martie l-a sunat pe Rotaru, pentru a vedea dacă-l ajută cu coletul: „Păi, ce zici, ne mai punem şi noi odată în mişcare ?". Rotaru Viorel i-a răspuns prompt: „Cum să nu? Apelaţi la mine tot timpul, cu voi e de încredere". În zilele de 1-2 aprilie, Bencheş a cumpărat cu 3.000 de euro 1.115 grame de canabis. Vândut în Bucureşti cu 60 de lei/gramul, drogul valora 66.900 de lei, aproximativ 16.000 de euro. Astfel, ar fi obţinut un profit de aproape cinci ori mai mare decât „investiţia".

Identitate falsă

Bencheş s-a dus la o firmă românească de transport din Amsterdam şi, sub numele fals de „Mihai Mirică", i-a trimis amicului său Rotaru un colet în care era şi punga cu canabis. Bencheş s-a întors în ţară şi s-a dus la Timişoara. Împreună cu acesta au mers, la 3 aprilie 2011, la Gara de Est din Timişoara ca săridice coletul. Procurorii DIICOT au intervenit în momentul în care Rotaru a ridicat coletul.

Denunţ pentru a scăpa din închisoare

În timpul anchetei, cei doi tineri şi-au recunoscut faptele pentru care erau acuzaţi. În iunie 2011, ei au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, alături de cei doi traficanţi, Vodă şi Ruja, fiind acuzaţi de trafic internaţional de droguri. Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri cercetarea celor doi în stare de libertate. Apărătorul lui Bencheş le-a arătat judecătorilor că tânărul este absolvent al unui colegiu elveţian de elită, şi-a recunoscut fapta şi, în urma denunţurilor făcute de el, o persoană a fost arestată.

Dealerul păcălea clienţii la cântar

Dealer-ul Florian Vodă a păcălit mai mulţi clienţi cărora le vindea cantităţi mai mici decât cele negociate. El a primit mai multe telefoane de la clienţi, care-l admonestau pentru acest lucru: „Bine mă, m-am făcut de râs la om, să-mi bag, cu prietenii ăştia ai tăi, şi‑au cam bătut joc". Potrivit anchetatorilor, Vodă făcea frecvent acest lucru, iar în discuţiile telefonice adopta  o falsă uimire.

20 de ani de închisoare riscă Robert Bencheş şi Viorel Rotaru pentru trafic de droguri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite