Povestea mamutului „îngheţat în timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

National Geographic prezintă la 7 iunie, de la ora 21.00, un documentar despre cel mai bine conservat pui de mamut. Animalul a trăit acum 40.000 de ani. „Puiul de mamut: îngheţat în timp“ prezintă un studiu internaţional privind viaţa şi moartea femelei descoperite în Siberia.

Lyuba, un pui de mamut în vârstă de o lună, care locuia în tundră în urmă cu 40.000 de ani, a murit în condiţii misterioase, deşi se afla într-o stare de sănătate perfectă. De-a lungul timpului au fost găsiţi mai mulţi astfel de pui, însă Lyuba se diferenţiază de ei prin misterul din jurul morţii sale.

Corpul ei, conservat perfect, a fost găsit de către un păstor de reni, în 2007, pe malul unui râu din nord-vestul Siberiei. Apariţia ei a şocat lumea ştiinţifică. Cercetătorii au intuit că, odată efectuată o examinare completă, vor putea să afle cauzele morţii şi să înveţe mai multe despre viaţa din timpul erei glaciare şi despre schimbările climatice ale Terrei.

Documentarul durează două ore şi cuprinde poveştile „salvatorilor“ siberieni ai Lyubei şi mărturiile oamenilor de ştiinţă care au realizat studiul de medicină legală. Prin ADN-ul său, Lyuba ar putea, în sfârşit, explica de ce au ajuns la extincţie
aceşti uriaşi preistorici, ar putea oferi indicii despre migraţiile lor şi, poate, ar aduce lămuriri despre schimbările climatice prin care a trecut Terra.

Călătorie pe trei continente

„Puiul de mamut: îngheţat în timp“ prezintă imagini de pe trei continente, de la tundra îndepărtatei Siberii, până în oraşe din Japonia, Europa şi America de Nord, care aduc laolaltă un trib nomad şi cercetători de renume. Cu ajutorul unor infografii generate de calculator, telespectatorii vor călători în timp şi vor putea vedea cu ochii lor cum arăta lumea acum 40.000 de ani şi cum se mişca Lyuba atunci când încă era vie.

Cercetătorii vor prezenta ultimele inovaţii în domeniul cercetării mamuţilor lânoşi, printre care tehnologia avansată a tomografiei computerizate şi analiza ADN, utilizate pentru a descoperi informaţii despre viaţa, extincţia şi viitorul ştiinţific al speciei din care face parte Lyuba.

Documentarul începe prin a le face cunoştinţă telespectatorilor cu paleontologul Dan Fisher şi cu „vânătorul de mamuţi“ Bernard Buigues. Cei doi revin la locul unde Lyuba a fost descoperită în mai 2007. Ea a fost găsită pe malul înzăpezit al unui râu de către Yuri Khudi, un păstor de reni nomad, din regiunea arctică a Rusiei numită Yamal-Nenets. Botezată după numele soţiei lui Yuri, Lyuba a fost încredinţată oamenilor de ştiinţă de la Muzeul Salekhard din Siberia, acolo unde a început următorul capitol din călătoria ei.

Filmul o urmează apoi pe Lyuba la Şcoala de Medicină a Universităţii Jikei din Japonia, unde corpul este supus unui examen ecografic tridimensional, care produce imagini detaliate ale organelor sale interne şi ale structurii lor, oferind cercetătorilor indicii despre posibila cauză a morţii mamutului. În urma examenului ecografic s-a dovedit că puiul de 90 de kilograme era în perfectă stare de sănătate atunci când a murit.

Reconstruirea unei lumi pierdute

Studiul poate confirma vârsta Lyubei, alimentaţia, anotimpul în care a murit şi condiţiile de mediu ale turmei de mamuţi din Siberia din care a făcut parte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite