Potopul din august a ucis 31 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundatiile care s-au produs in Romania in aceasta luna au curmat viata a 31 de oameni. 18 persoane au murit in perioada 14-22 august si 13 intre 23-25 august. Ministrul Administratiei si Internelor,

Inundatiile care s-au produs in Romania in aceasta luna au curmat viata a 31 de oameni. 18 persoane au murit in perioada 14-22 august si 13 intre 23-25 august. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, ca, in ultimele zile, 37 de rauri au depasit cotele de inundatie, iar peste 100 pe cele de atentie. Situatia se mai mentine periculoasa in zona albiilor Tarnavei Mari (Medias), Borlei (Zalau), Prutului si Crisului Negru, dar, in acest moment, nu exista pericolul ca si alte localitati sa mai fie inundate. In ultima perioada, au fost afectate 93 de localitati si au fost evacuate 86 de persoane. 46 de case au fost distruse, 22 avariate, iar 2.529 ha de teren agricol zac sub apa. 260 de poduri si podete au fost avariate, precum si 10 km de drum national si 23 de obiective socio-economice au suferit pagube mari. In ceea ce priveste calea ferata, trenul nu mai circula intre Timisoara si Odorheiu Secuiesc, precum si intre Baia Mare si Satu Mare. Ministrul Blaga a declarat ca s-a facut doar o evaluare partiala a pagubelor provocate de inundatiile din luna august, dar care nu le includ pe cele inregistrate in ultimele trei zile.

Situatie critica pe Siret
Cu toate ca debitul raului Siret este in scadere, pericolul inundatiilor in Moldova nu a trecut. In zona localitatii Fundeni, s-a efectuat un dig de protectie a satului pe o lungime de circa 600 de metri, pentru a opri patrunderea apei in localitate, iar pe sosea s-au pus saci cu nisip, pentru a evita posibila inundare a caselor. Langa Tudor Vladimirescu, bresele inchise provizoriu, dupa dezastrul din iulie, au fost suprainaltate cu doua randuri de saci. Din cauza deversarii bresei din dreptul localitatii Ivesti, in incinta s-a acumulat o mare cantitate de apa, fiind necesara deschiderea unei alte brese in aval, astfel incat apa acumulata sa se scurga spre albia Siretului. In zona Corbu Vechi sase utilaje au lucrat, ieri, la consolidarea incastrarii bresei inchise provizoriu in digul Siretului. In schimb, la Namoloasa nu au fost semnalate probleme, digurile inchise provizoriu fiind supravegheate de specialistii Administratiei Nationale Apele Romane.

Pagubele din agricultura, 250 milioane de euro
Agricultura romaneasca a pierdut in jur de 250 milioane de euro ca urmare a inundatiilor din aceasta vara, conform estimarilor ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, cele mai importante pierderi s-au inregistrat in zonele de padure. Acestor pierderi li se adauga si miile de pasari si animale ucise de viituri. El a precizat ca inundatiile din luna iulie au produs cele mai mari pagube - in jur de 5.000 miliarde de lei din care 2.000 miliarde de lei reprezinta pierderile din fondul forestier. "Ploile din ultima saptamana au afectat in jur de 35.000 hectare teren agricol, din care peste 8.000 hectare erau cultivate cu porumb, iar 7.000 hectare, cu floarea-soarelui. Inca nu avem o situatie clara a pierderilor cauzate de ultimele inundatii pentru ca nu au fost centralizate toate datele", a mai spus Flutur.

Periferiile Aradului, sub ape
Cel putin 30 de gospodarii din trei cartiere aflate in municipiul Arad erau inca inundate ieri, in pofida interventiilor pompierilor si a utilajelor primariei pentru evacuarea apelor pluviale. Conform unei situatii prezentate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Arad, in cursul noptii s-a reusit evacuarea apelor din cele 15 locuinte inundate, dar si din aproximativ 25 de gospodarii. Cartierele afectate in continuare sunt Sega, Bujac si Gai, unde apa freatica s-a ridicat la suprafata dupa mai multe zile de ploi abundente, care au continuat la mijlocul saptamanii. Potrivit primariei, inundatiile sunt urmare a lipsei retelelor de canalizare si a santurilor de colectare a apelor pluviale, care s-au astupat in ultimii 15 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite