BM: Potenţialul de creştere a economiei României în următorii ani va fi de doar 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii de la Banca Mondială estimează că rata la care economia României poate creşte în următorii ani fără amplificarea inflaţiei şi alte dezechilibre, este la jumătatea celeâi din trecut, adică 2%.

"Creşterea economică potenţială a României a scăzut mult în ultima perioadă, de la circa 4%, cât estimam înainte de criză, la aproximativ 2%. Este nivelul pe care îl apreciem pentru următorii ani pentru rata optimă de creştere a PIB, la care nu se amplifică inflaţia şi nu apar dezechilibre", a declarat economistul-senior al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Kaspar Richter.

Acesta a precizat, însă, că este posibilă o creştere mai mare pe măsură ce investiţiile în România cresc şi productivitatea muncii de îmbunătăţeşte.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o contracţie a economiei României cu 7,5-8%. Anul următor economia României va continua să se plaseze sub potenţial, cu o creştere foarte slabă, estimată la 0,5%.

Înainte de declanşarea crizei economia României a înregistrat rate de creştere ridicate, peste potenţial, alimentate de consum. Astfel, în 2008, creşterea PIB s-a plasat la 7,1%, în condiţiile în care oficialii BNR estimau că nivelul creşterii potenţiale este de circa 5-6%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite