Pot salva privatizările sectorul energetic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile ţin cu dinţii de societăţile considerate strategice,  consultanţii şi instituţiile financiare internaţionale recomandă privatizarea lor. Singura intenţie actuală privind o eventuală privatizare se referă la ultimele trei filiale Electrica, însă şi aceasta este doar la stadiul de proiect.

Strategiile energetice din ultimii ani nu au adus niciun beneficiu sectorului, iar studiile arată că este nevoie de investiţii circa 35 de miliarde de euro în acest domeniu până în anul 2s020.

Prin urmare, din ce în ce mai multe voci din loja experţilor şi a consultanţilor invocă revenirea la principiul atragerii de investiţii prin intermediul privatizărilor şi a parteneriatelor cu sectorul privat, pentru rezolvarea problemelor cauzate de subfinanţarea puternică.

Astfel, Kurt Weber, directorul general al companiei de consultanţă Horvath & Partners România, a arătat că proiectele din sectorul energetic românesc, precum noi­le reactoare nucleare, construirea de noi centrale sau mo­dernizarea celor existente, vor fi afectate de lipsa finanţărilor.

„Vom vedea privatizări în sectorul energetic în 2010-2011? Este o temă despre care nimeni nu discută acum, dar sunt sigur că această discu­ţie va apărea. Privatizările sunt o soluţie viabilă pentru viitor“, a spus Weber, în cadrul unei dezbateri organizate de Mediafax. Potrivit acestuia, chiar şi în contextul crizei, există companii europene mari care sunt dispuse să investească, precum CEZ sau OMV.

„Nu există viziune pe termen lung“

Un alt mod de a atrage finanţări este listarea la bursă, care însă va aduce mai puţini bani. Weber a precizat că sectorul a avut de pierdut în ultimii ani, când niciun activ important nu a fost privatizat.

Întrebat dacă actualul proiect al autorităţilor de a reorganiza sectorul în două noi companii, care să conţină atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, este fezabil, Weber a arătat că nu se poate discuta pe marginea acestei intenţii.

„Acesta nu este un proiect, ci doar un şir de idei. Nu include nicio viziune pe termen lung, nu se ştie cum se va investi, nici de unde vor proveni banii“, a argumentat el.

Probleme de competiţie

Şi Banca Mondială a avut un mesaj asemănător referitor la necesitatea continuării privatizărilor. Oficialii instituţiei financiare spuneau, săptămâna trecută, că gruparea companiilor rentabile (precum hidrocentralele) cu cele ineficiente (termocentralele) nu este o soluţie economică pentru rezolvarea problemelor.

La rândul său, BERD preciza, într-un raport privind evoluţia economică în regiune, că înfiinţarea celor două companii energetice din România ridică probleme legate de concentrarea pieţei.

Ultima mare privatizare din energie a avut loc în 2006, când pachetul majoritar al Electrica Muntenia Sud a fost vândut către Enel. De atunci, doar câteva microhidrocentrale au trecut în proprietate privată.

Electricile, vândute investitorilor strategici

În prezent, singurul proiect care prevede privatizarea unor active energetice aparţine Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi vizează vânzarea către investitori strategici a 51% din capitalul social al ultimelor trei filiale Electrica rămase la stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite