Postul de senator al lui Obama, de vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţie Guvernatorul de Illinois a fost arestat de FBI sub învinuirea de corupţie politică. Rod Blagojevich, guvernatorul statului american Illinois, “a scos la licitaţie” locul lăsat vacant în Senat de Barack Obama, susţin procurorii.

FBI a instalat microfoane în biroul guvernatorului şi i-a pus sub ascultare telefonul de acasă, obţinând înregistrări ale unor conversaţii în care Rod Blagojevich negocia postul de senator.

Agenţii federali l-au ridicat de acasă pe guvernator, marţi dimineaţă. ”Locul vacant din Senat era pe punctul de a fi licitat”, a declarat procurorul Patrick Fitzgerald. Potrivit legii statului Illinois, guvernatorul este cel care numeşte ocupantul unui loc vacantat în Congres.

Rechizitoriul arată că Blagojevich ar fi dorit să obţină în schimb un post bine remunerat la o fundaţie nonprofit, dar spera şi la funcţia de ministru al Sănătăţii sau la cea de ambasador.

El se gândea, se pare, la un salariu de 250.000-300.000 de dolari şi la contribuţii de campanie de până la un milion de dolari.

Şeful FBI din Chicago, Robert Grant, a declarat că anchetatorii au fost şocaţi de ce au auzit, întrucât guvernatorul ştia că de trei ani era cercetat pentru o fraudă legată de angajări şi că era posibil ca telefoanele să-i fie ascultate.

Obama nu este acuzat de implicare

Procurorii nu l-au acuzat pe Obama de implicare sau de faptul că ar fi avut ştiinţă de acţiunile lui Rod Blagojevich.­ “Nu am avut niciun contact cu guvernatorul sau cu biroul său, aşa că nu am ştiut ce se întâmplă”, a declarat Obama.

Niciuna dintre înregistrări nu sugerează implicarea lui Obama. Guvernatorul chiar s-a plâns, în timpul unei convorbiri telefonice, că oamenii lui Obama “nu îmi vor da nimic în afară de mulţumiri”.

Potenţialii „cumpărători“

Potrivit presei americane, lista potenţialilor candidaţi la postul vacant ar conţine nume importante, precum confidenta lui Barack Obama, Valerie Jarrett, sau un director din Ministerul Veteranilor, Tammy Duckworth.

Guvernatorul din Illinois a negat că ar fi comis vreo infracţiune. Blagojevich, care riscă cel puţin 20 de ani de închisoare,  a fost eliberat pe cauţiune.

image

Nu am avut niciun contact cu guvernatorul sau cu biroul său, aşa că nu am ştiut ce se întâmplă

image


Barack Obama
preşedintele ales al SUA

Corupţia, o tradiţie în Illinois

1973: Guvernatorul democrat Otto Kerner (al cărui mandat s-a derulat în perioada 1961-1968) a fost condamnat pentru deţinerea ilegală de acţiuni la o companie.

1980
: Procurorul general William Scott a fost condamnat pentru deturnarea fondurilor de campanie.

1987: Guvernatorul democrat din perioada 1973-1977, Dan Walker, a pledat vinovat pentru fraudă bancară, deturnare de fonduri şi sperjur.

2006: Guvernatorul republican din perioada 1999 – 2003, George Ryan, a fost condamnat pentru corupţie, prin oferirea de contracte unor clienţi politici. El este în prezent în închisoare, fiind condamnat la şase ani şi jumătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite