Poştaşul sună la uşă pentru programul "Analize pentru toţi"
0să-i facem pentru a realiza analizele."Nimeni nu ştie şi nu poate să spună la această oră de ce boli suferă românii sau câţi dintre ei sunt sănătoşi", a declarat ministrul sănătăţii,
să-i facem pentru a realiza analizele.
"Nimeni nu ştie şi nu poate să spună la această oră de ce boli suferă românii sau câţi dintre ei sunt sănătoşi", a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Toţi cetăţenii vor beneficia gratuit de o consultaţie clinică şi un set gratuit de analize reprezentative, care să ajute la depistarea unor eventuale boli. Dacă boala nu este încă instalată, analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient să dezvolte afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet. Începând cu luna decembrie, Poşta Română va începe expedierea scrisorilor şi taloanelor către cetăţeni. Medicul de familie va scrie şi va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Începând cu luna ianuarie a anului 2007, fiecare cetăţean va fi programat pentru evaluarea stării de sănătate, în luna în care este născut. Nu se vor face aceste controale la copiii de 0-3ani, la persoanele care au fost internate în spital cu maximum 3 luni înainte de data la care ar trebui să facă control, sau la bolnavii cronici care efectuează periodic analize.
Analizele se vor face în spitale
Cei care nu au medic de familie şi cei care nu sunt asiguraţi se vor putea adresa oricărui medic de familie, acesta având obligaţia să îl înscrie pe liste. Medicii de familie vor fi plătiţi pentru serviciile pe care le vor realiza în cadrul acestui program, iar decontarea se va face pe baza taloanelor inscripţionate "MEDIC". În ceea ce priveşte laboratoarele unde se vor recolta analizele, s-a decis ca acestea să fie efectuate de către laboratoarele din unităţile sanitare publice. În cazul în care managerii unităţilor respective declară, pe proprie răspundere, că nu au capacitatea să efectueze integral sau parţial analizele cerute, Autoritatea de Sănătate Publică are obligaţia să organizeze, pe plan local, cerere de ofertă pentru laboratoare particulare, dar nu la preţ mai mare decât preţul practicat în sistem public.
Medicul de familie va fi acela care va decide ce analize recomandă. Setul de analize este diferenţiat pe grupe de vârstă. Până la 18 ani, se vor face hemoleucogramă completă, sideremie, glicemie, examen de urină, exudat faringian şi creatină serică. După 18 ani, setul de analize cuprinde transaminaze, colesterol, trigliceride, glicemie, creatinină serică, examen de urină şi hemoleucogramă completă. Gravidele vor beneficia şi ele de sideremie. Costul unui set de analize a fost stabilit la 50 de RON.
Fiecare cetăţean va primi acasă două taloane cu nume, prenume şi CNP. Talonul pe care va scrie "MEDIC" va fi predat medicului de familie, în momentul prezentării la consultaţie. Talonul inscripţionat cu "LABORATOR DE ANALIZE" va fi prezentat la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru recoltarea analizelor recomandate.