Poşta Română aşteaptă cuminte a doua ţeapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a pus la bătaie un teren în buricul Capitalei, Compania Naţională Poşta Română aşteaptă ca asociaţii să-i „confişte“ din profit, într-o afacere imobiliară de anvergură. Poşta Română va rămâne cu 12%, faţă de cele 32 de procente, câte are acum, la compania Imopost Developments care va ridica pe Calea Victoriei un hotel şi mai multe clădiri de birouri.

Compania Naţională Poşta Română riscă să fie din nou înşelată, acum când celelalte două companii private ce deţin restul acţiunilor la Imopost Developments au hotărât să participe singure la majorarea capitalului firmei.

Potrivit unui anunţ publicat luni în Monitorul Oficial, ceilalţi doi parteneri privaţi ai Poştei, Comnord S.A. şi societatea Procema, au demarat procedurile de majorare a capitalului social al societăţii cu suma de 125 de milioane de lei (30 de milioane de euro). Ce mai mare parte din această sumă aparţine Procema S.A. care urmează să cedeze Imopost un amalgam de imobile din Bucureşti şi din Ilfov. Sunt predate la pachet sediul societăţii de lângă Gara de Nord laolaltă cu  mai multe apartamente şi chiar locuri de parcare, un depozit din comuna Jilava sau chiar o secţie de fabricaţie de plase sudate.

Toate aceste active sunt evaluate la suma de 86 de milioane de lei (20 de milioane de euro). A doua asociată în companie, Comnord S.A. aduce doar bani lichizi în Imopost: 1,2 milioane de lei (282.000 de euro). Ambele societăţi partenere cu Poşta Română sunt controlate de discretul om de afaceri Sorin Creţeanu.

„Informaţia circulă greu"

 „Adevărul" a solicitat în zadar de la CN Poşta Română lămuriri referitoare la neparticiparea companiei de stat la majorarea capitalului social al Imopost. Răspunsul primit nu spune nimic. "Vă aducem la cunoştinţă faptul că, în data de 22 septembrie 2011, conform Monitorului Oficial, este convocată o şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor din SC Imopost Developments, unde se va lua în discuţie majorarea capitalului social. Având în vedere cele mai sus precizate, vă informăm că CN Poşta Română va numi un reprezentant în AGA, în baza unei procuri speciale". Cu alte cuvinte, răspunsul este copiat din Monitorul Oficial, unde s-a făcut anunţul.

Întrebaţi de ce au transmis un răspuns atât de sec, reprezentanţii Poştei s-au scuzat: "E o companie mare, informaţia circulă greu". Nici reprezentanţii celorlalţi parteneri privaţi nu au adus  vreo lămurire. O secretară a firmelor, rămasă singură la birou, ne-a  asigurat că vom fi contactaţi de cineva din conducere după ce a punctat: "Am transmis solicitarea dumneavoastră pe la cine am mai găsit pe aici prin firmă, că majoritatea e în concediu".

Afacerea Imopost a fost posibilă  după ce, în 2005, companiile lui Sorin Creţeanu au convins Poşta să se asocieze şi să pună la bătaie un teren în centrul Bucureştiului. Ulterior, partenerii privaţi au garantat la Piraeus Bank cu terenul statului şi au obţinut un credit de 42 de milioane de euro, bani ce urmau să fie investiţi în complexul imobiliar.

O afacere sub lupa DNA

La doi ani de la startul parteneriatului cu Poşta a intrat pe fir şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii au constatat că, pentru a favoriza concernul Procema-Comnord, reprezentanţii Poştei au folosit mai multe acte false pentru a trece terenul în domeniu privat, imobil ce se aflase iniţial în domeniul public. În acest demers fraudulos ar fi pus umărul şi doi miniştri: Tudor Chiuariu, de la Justiţie, şi Zsolt Nagy, de la Ministerul Comunicaţiilor. Cei doi au eliberat un act legislativ care, aparent, dorea să „clarifice" situaţia juridică a terenului, dar care de fapt ar fi fost o pârghie esenţială în angrenajul fraudei. Oamenii legii au calculat că afacerea Imopost ar fi adus un prejudiciu statului de 8 milioane de euro, iar în ianuarie 2011 au trimis în judecată mai multe persoane printre care şi pe cei doi miniştri. În momentul de faţă, procesul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi deja a fost amânat de trei ori.

Doi foşti miniştri urmăriţi penal

În dosarul "Poşta Română", fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, sunt trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Complexul de pe Calea Victoriei

Complexul ce urmează să fie ridicat pe terenul Poştei va include un hotel de cinci stele cu 300 de camere, clădire ce va fi afiliată lanţului Le Meridien. Le Meridien face parte, alături de Sheraton, din Starwood Hotel and Resort Worldwide, una dintre cele mai mari companii hoteliere din lume. Pe acelaşi teren al statului spaţii comerciale şi de birouri ce vor însuma 44.000 de metri pătraţi.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite