Posesorii de maşini Euro5, pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În actul normativ referitor la taxa de primă înmatriculare nu se prevede explicit scutirea de la plată în cazul acestor autovehicule Taxa de primă înmatriculare a reuşit să-i pună

În actul normativ referitor la taxa de primă înmatriculare nu se prevede explicit scutirea de la plată în cazul acestor autovehicule

Taxa de primă înmatriculare a reuşit să-i pună în încurcătură chiar şi pe cei care s-au încumetat să-şi cumpere o maşină care să respecte norma de poluare Euro5. Practic, necazurile posesorilor de astfel de autovehicule au început din cauza unei scăpări legislative.

Actul normativ emis de Ministerul Finanţelor pe vremea lui Sebastian Vlădescu reglementează nivelul taxei de primă înmatriculare doar în funcţie de normele de poluare Euro4, Euro3, Euro 2 şi non-Euro. Nimic despre Euro5. Oficialii români nu şi-au imaginat că este posibil ca un producător să respecte această normă chiar din acest an.

Sigur, faptul că în actul normativ nu se specifică nimic pentru Euro5 înseamnă, în mod logic, că pentru astfel de maşini taxa de primă înamtriculare este 0. "În lege se spune clar că taxa se percepe în cazul următoarelor autoturisme. Şi se enumeră Euro4, Euro3 etc. Netrecându-se şi Euro5, se înţelege că în cazul acestora nu se percepe taxă de primă înmatriculare", au explicat pentru "Adevărul" surse din Ministerul Finanţelor.

Această logică nu poate fi aplicată însă de funcţionarii ghişeelor de la Trezorerie sau Înmatriculări. Aceştia s-au trezit în imposibilitatea de a da o explicaţie clară oamenilor care au venit să îndeplinească formalităţile pentru înmatricularea unei maşini Euro5. Chiar în Capitală, oamenii au fost puşi pe drumuri pentru că personalul de la ghişee nu se încumetă să ia o decizie. Până la urmă, vina este a şefilor din Finanţe, dar şi a celor de la Înmatriculări, pentru că nu au comunicat clar subordonaţilor ce trebuie să facă în astfel de situaţii.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor se apără, spunând că au avut discuţii pe această temă cu angajaţii de la Înmatriculări, chiar la începutul acestui an. Cu sau fără discuţii, cert este că proprietarii de maşini Euro5 s-au aflat ieri în imposibilitatea de a-şi înmatricula maşinile. Li se solicita un document de la Trezorerie, pe care să se scrie negru pe alb că aceste maşini sunt exceptate de taxă. "Trezoreria nu poate elibera un astfel de document, pentru că nu are această competenţă", ne-au informat şi pe noi angajaţi din cadrul Trezoreriei Bucureşti.

În final, după discuţiile avute cu autorităţile, atât cei de la Finanţe, cât şi cei de la Înmatriculări au trimis ordine clare către subordonaţi: maşinile Euro5 sunt exceptate de la plata taxei de primă înmatriculare. Cei care au astfel de maşini pot merge direct la serviciile de înmatriculări, fără alte formalităţi.

De anul viitor, maşinile Euro5 nu vor mai fi scutite de taxă

Surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor au declarat, pentru "Adevărul", că, probabil de anul viitor, odată cu apariţia autoturismelor dotate cu motor Euro6, maşinile Euro5 nu vor mai fi exceptate de la plata taxei de primă înmatriculare. "Ideea este să scutim de taxă maşinile cel mai puţin poluante ", au subliniat sursele citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite