Portughezii au descoperit, de fapt, Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hartă din secolul XVI, păstrată într-o bibliotecă din Los Angeles (SUA), dovedeşte că primii europeni care au descoperit Australia nu au fost nici britanicii, nici olandezii, ci

O hartă din secolul XVI, păstrată într-o bibliotecă din Los Angeles (SUA), dovedeşte că primii europeni care au descoperit Australia nu au fost nici britanicii, nici olandezii, ci aventurierii portughezi, relatează Reuters. Agenţia de presă citează o nouă carte care detaliază descoperirea secretă. Cartea, intitulată "Beyond Capricorn" ("Dincolo de Capricorn"), spune că harta, care marchează exact traseul geografic al coastelor estice australiene în limba portugheză, dovedeşte că navigatorul lusitan Christopher de Mendoça, conducătorul unei flote de patru bărci, a ajuns la actualul Botany Bay în 1522, cu circa 250 de ani înaintea căpitanului britanic James Cook. Scriitorul australian Peter Trickett a declarat presei că, pe mica harta descoperită, a putut recunoaşte toate capurile şi golful din zona Sydney, locul unde Cook a revendicat Australia pentru Marea Britanie.

*Cu un secol înaintea olandezilor

Trickett spune că a aflat despre hartă dintr-o carte pe care a găsit-o într-o librărie din Canberra. Atlasul Vallard includea o reproducere a acestei hărţi, pe lângă alte 15 hărţi desenate de mână, în Franţa, datate din 1545.

Hărţile dovedesc că ambarcaţiunile portugheze au descoperit meleagurile australiene în anii 1520, la numai puţini ani după ce au ajuns în insulele Spice şi insulele Moluce.

Acest lucru s-a întâmplat cu un secol înaintea olandezilor şi cu 250 de ani înaintea căpitanului Hook.

Scriitorul crede că hărţile originale au fost elaborate de Mendonça, care a plecat cu patru corăbii într-o misiune secretă pentru a descoperi "insula de aur" a lui Marco Polo la sud de Jawa.

Descoperirea lui Mendonça a fost păstrată secretă pentru a se evita ca alţi potenţiali europeni să descopere noul uscat, spune Trickett, care crede că teoria sa este sprijinită de descoperiri de artefacte portugheze din secolul XVI pe coastele Australiei şi Noii Zeelande.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite