Portretul-robot al unei firme-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice societate care se sustrage controlului fiscal ori nu funcţionează la sediul social declarat în actele oficiale poate fi catalogată drept firmă-fantomă. Toate actele fiscale emise de

Orice societate care se sustrage controlului fiscal ori nu funcţionează la sediul social declarat în actele oficiale poate fi catalogată drept firmă-fantomă.

Toate actele fiscale emise de aceasta - denumită legal contribuabil inactiv - sunt practic nule, adică nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. Potrivit legislaţiei în vigoare în acest moment, pe lista neagră a contribuabililor inactivi ajung toate societăţile care îndeplinesc una dintre cele trei condiţii impuse. Astfel, sustragerea unei firme de la efectuarea controlului fiscal sau vamal, prin nedeclararea domiciliului fiscal sau a sediilor secundare ori declararea eronată a acestora, poate duce la căpătarea statutului de contribuabil inactiv. În aceeaşi situaţie pot ajunge însă şi firmele în cazul cărora organele fiscale sau vamale au constatat că nu funcţionează la domiciliul fiscal ori la sediile secundare declarate.

Deşi declarat inactiv, contribuabilul este obligat, potrivit legii, să achite impozitele, taxele şi contribuţiile datorate bugetului general consolidate. Acesta nu mai are însă dreptul de a emite facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii efectuate către altă persoană fizică ori juridică.

Listele contribuabililor disponibile pe internet

Pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), secţiunea "Informaţii contribuabili", dar şi în Monitorul Oficial este publicată atât "Lista contribuabililor inactivi", cât şi "Lista contribuabililor reactivaţi". Ambele sunt actualizate, de regulă, lunar. În dreptul fiecărui contribuabil inactiv este afişată şi data de la care are acest statut. Odată reactivat, în dreptul acestuia va apărea perioada pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv. Listele publicate în acest moment pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cuprinde aproximativ 1.700 de contribuabili inactivi şi doar cinci contribuabili reactivaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite