"Portocaliii" ucraineni s-au consolat cu înfrângerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După încercările repetate de blocare a activităţii Radei Supreme şi contestare a noii "coaliţii anticriză" formate din "Partidul Regiunilor", socialişti şi comunişti, Blocul

După încercările repetate de blocare a activităţii Radei Supreme şi contestare a noii "coaliţii anticriză" formate din "Partidul Regiunilor", socialişti şi comunişti, Blocul pro-prezidenţial "Ucraina noastră" şi Blocul Iulia Timoşenko au fost nevoite să se împace cu situaţia, punând astfel capăt unei evoluţii de natură să zdruncine stabilitatea internă a Ucrainei.
După anunţul lui Timoşenko privind trecerea în opoziţie, un reprezentant al blocului "Ucraina noastră" a declarat că formaţiunea sa, aflată în minoritate, recunoaşte legitimitatea "coaliţiei anticriză" şi trece, de asemenea, în opoziţie. Formaţiunea Iuliei Timoşenko a cerut chiar un post de vicepreşedinte şi conducerea câtorva comitete în Rada Supremă.

Ianukovici, propus pentru a doua oară pentru funcţia de premier
Situaţia creată a permis formaţiunilor din "coaliţia anticriză" să avanseze, pentru a doua oară, candidatura la funcţia de premier a lui Viktor Ianukovici, liderul "Partidului Regiunilor", un adversar al preşedintelui Iuşcenko. Anterior, candidatura acestuia fusese respinsă sub pretextul nerespectării unor formalităţi care, odată îndeplinite, îl obligă pe preşedinte fie să accepte propunerea, fie să dizolve parlamentul. În opinia analiştilor politici, Iuşcenko nu are un câmp prea larg de manevră şi va trebui să se decidă cât mai rapid. Într-o declaraţie recentă, Iuşcenko a afirmat că viitorul premier trebuie perceput ca o persoană "neconflictuală, şi nu ca stindard al uneia din cele două tabere". "Coaliţia anticriză", care deţine acum 243 de mandate, poate ca până la 25 iulie să formeze un nou guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite