Porcii fara cercel pun in pericol finantarea agriculturii din fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocajul juridic in care se afla "piercing-ul" porcilor, vitelor si oilor pune in pericol finantarea agriculturii romanesti de catre Uniunea Europeana. In momentul de fata, identificarea si

Blocajul juridic in care se afla "piercing-ul" porcilor, vitelor si oilor pune in pericol finantarea agriculturii romanesti de catre Uniunea Europeana. In momentul de fata, identificarea si inregistrarea animalelor de catre Agentia Nationala Sanitar-Veterinara nu poate fi facuta din cauza unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Aceasta a suspendat activitatile de cortaliere pana la finalizarea procesului referitor la modul in care s-a desfasurat licitatia privind atribuirea cipurilor. Practic, crotalierea presupune prinderea de urechea animalelor a unui asa-zis cercel, care contine un cip electronic cu toate datele de identificare. Acesta reprezinta garantia faptului ca porcul, vaca sau oaia indeplineste toate conditiile de export conform normelor UE. Anul trecut, firmele Daploma International AS si Romsys SA au cerut, in instanta, anularea sau refacerea procedurii licitatiei publice pentru atribuirea contractului de crotaliere a ovinelor, caprinelor si suinelor. Ca urmare, pana la terminarea acestui proces, a fost emisa o decizie de blocare a contractului. Pe 21 aprilie 2005, Curtea de Apel a decis trimiterea dosarului inapoi la Tribunalul Bucuresti pentru rejudecare, insa acesta nu a fost finalizat inca. "Cat timp mai exista un proces pe rol, programul nu poate continua, de aceea sper ca justitia sa solutioneze cat mai repede cauza", ne-a declarat ministrul Agriculturii. Din fericire, Agricultura nu este un capitol care sa poata atrage activarea clauzei de salvgardare. Neindeplinirea obligatiei asumate de a identifica animalele inainte de data integrarii poate avea efecte indirecte. Cei afectati vor fi taranii ale caror animale nu au dobandit inca cipuri. "Fermierii romani nu se vor putea bucura de subventiile comunitare daca nu reusim sa elaboram Registrul animalelor. Romania nu va primi bani de la Uniunea Europeana daca inainte de 1 ianuarie 2007 nu punem la punct un document din care sa reiasa care este numarul porcilor, oilor si caprelor detinuti de taranii si fermierii romani", a mai spus Gheorghe Flutur. Pana in prezent, microcipuri au fost implantate doar la 30% din porci, oi si capre. Romanii cresc anual in jur de 5,1 milioane porci si 8,3 milioane oi si capre.
Liviu Harbuz, veterinarul-sef al Guvernului Nastase, si fratele lui Mitrea - urmariti penal
Directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ion Sorin Mitrea, fratele fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, fostul presedinte al ANSVSA, Liviu Harbuz, precum si patru responsabili ai directiilor sanitar-veterinare din Ilfov si Bucuresti - Viorica Brumaru, Adrian Doliniuc, Elena Musat si Elena Korner - s-au ales cu dosar penal. Liviu Harbuz si Sorin Mitrea sunt acuzati de deturnare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor publice, iar ultimii patru de abuz in serviciu contra intereselor publice. Urmarirea penala a celor incriminati a inceput in aprilie a.c. la Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 3, dosarul fiind instrumentat in prezent de Parchet. Anchetatorii au date ca, anul trecut, Liviu Harbuz, in calitate de presedinte al ANSVSA, impreuna cu Sorin Mitrea, director al aceleiasi institutii, prin adresele nr. 29134/12.02.2004 si 29567/21.04.2004, au schimbat destinatia unor fonduri. Cei doi au aprobat, stiind ca termenii contractului cuprind ilegalitati, achizitia unui program integrat de identificare a animalelor prin care institutia pe care o conduceau urma sa fie pagubita cu aproximativ 20 milioane de euro. S-a stabilit ca programul nu va fi atribuit direct medicilor veterinari, asa cum stipuleaza legea, ci unui intermediar din Cluj. Astfel, societatea a incasat ilegal comisioane, iar Autoritatea a fost prejudiciata. O data descoperita ilegalitatea de catre autoritati, contractul a fost suspendat in instanta, insa decizia a fost ignorata, banii fiind virati in continuare in conturile firmei clujene, care a incasat inca 190 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite