Porci bine crescuţi pe muzică clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii pot fi purtători de pestă porcină
Porcii pot fi purtători de pestă porcină

Un fermier din Bucovina îşi relaxează animalele printr-o metodă inedită: le pune muzică. El spune că în acest fel porcii cresc în trei luni câţi alţii într-un an.

Porcii dintr-o fermă de lângă Suceava au parte de un tratament aparte. Mâncarea din belşug le este oferită pe acorduri muzicale celebre, atent alese de Gheorghe Şcheuleac, proprietarul fermei. „Am văzut că afacerea este atât de sofisticată şi automatizată şi de aceea ne-am gândit să le punem şi muzică. Astfel, ei se relaxează şi mănâncă mai bine. Nu facem gălăgie în preajma lor ca să nu-i stresăm, să nu-i speriem, în sensul că nu trântim, nu izbim", a spus fermierul. 

Bărbatul a dezvăluit că porcii nu au vreo preferinţă anume în materie muzicală, dar piesele care răzbat din difuzoarele halelor sunt compuse de mari clasici, precum Ludwig van Beethoven, Johann Strauss sau Wolfgang Amadeus Mozart. „Ei stau relaxaţi, mănâncă, beau apă şi dorm. În general, le punem muzică clasică, nu manele, ca să nu se sperie şi să nu se apuce de dans", a spus Şcheuleac.

„Animalele se relaxează"

Medicul veterinar Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, crede că acordurile muzicale sunt benefice pentru creşterea porcilor. „Nu este ceva demonstrat ştiinţific, dar muzica nu are cum să le facă rău porcilor. Sunt convins că ajută animalele să se relaxeze şi în felul acesta să poată creşte în condiţii optime", a declarat Dulgheru.

La rândul său, Ion Rădoi, profesor în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti, spune că la nivel internaţional există studii referitoare la efectele muzicii asupra animalelor: „Muzica clasică are un efect pozitiv asupra animalelor. Anumite melodii de muzică clasică pot să producă vibraţii care să diminueze stresul animalelor, ajută la adaptarea lor rapidă şi uşoară la factorii de stres, la o creştere rapidă, dar şi la performanţe mai bune. În general, această strategie se foloseşte la vaci. Despre porci nu am auzit să se fi făcut vreun studiu. Ştiu doar că, dacă nu alegi melodiile potrivite, vibraţiile emise de anumite frecvenţe pot duce la creşterea factorului de stres".  

În afară de muzică, porcii de la ferma din Bucovina mai au parte şi de alte facilităţi: sistem de ventilaţie şi căldură constantă, care diferă în funcţie de greutatea animalelor. Astfel, atunci când animalele sunt mici, temperatura asigurată e de 24-25 de grade Celsius, iar când ajung la maturitate e de 18 grade Celsius.

Aduşi din Germania şi Danemarca

Cu muzică, mâncare, apă şi somn, porcii lui Gheorghe Şcheuleac cresc în trei luni cât alţii într-un an. Proprietarul spune că animalele sunt cumpărate din Germania şi Danemarca, la o greutate de 20-25 de kilograme, iar în trei luni ajung la 100-110 kg. Ajunşi la maturitate, porcii sunt vânduţi abatoarelor specializate în sacrificarea animalelor, iar de acolo ajung în magazine.

Într-un an sunt trei cicluri de producţie, de câte 2.000 de porci. „Pentru o afacere de genul ăsta trebuie să ai rasă, casă, masă. Dacă ai o rasă bună de porc, dacă ai un acoperiş unde animalul are căldură, 24-25 de grade Celsius, şi dacă îi dai o mâncare bună, atunci sigur că el pune un kilogram de carne la trei kilograme de furaj şi ciclul de producţie se încheie după trei luni", a explicat Gheorghe Şcheuleac.

6.000 de porci, crescuţi cu doar doi oameni

Ferma aflată în proprietatea lui Gheorghe Şcheuleac se află la circa 15 kilometri de municipiul Suceava, în localitatea Vorniceni. A fost înfiinţată în decembrie 2008 şi a costat 800.000 de euro, mai bine de jumătate din sumă fiind investită de Şcheuleac. Pentru că totul este făcut după standarde moderne, iar liniile tehnologice sunt automatizate, în ferma de la Vorniceni muncesc doar doi oameni.

„Dăm drumul de la calculator, care este creierul afacerii, şi la moară, care trage automat din fiecare celulă cât îi dăm, din porumb, orz, şrot de soia şi şrot de floarea-soarelui. Toate aceste ingrediente formează reţeta după anumite procente. Apoi se porneşte o altă linie, care duce mâncarea în hale, şi tot acolo ajunge şi apa pe care o avem dintr-un puţ propriu, săpat la o adâncime de 30 de metri", a adăugat fermierul.

5,4 lei, un kilogram de carne

Pentru că cheltuielile cu personalul sunt mici, iar furajele sunt preparate direct în fermă din produsele achiziţionate imediat după recoltat, preţul unui kilogram de carne de porc este rezonabil.

„Un kilogram de furaj finit pe care-l mănâncă porcul ar costa cam în jur de 1,20 lei. Dacă din trei kilograme de furaj facem un kilogram de carne, asta înseamnă că ar costa undeva în jur de 4 lei kilogramul. Mai sunt salariile, mai sunt alte cheltuieli indirecte, dar dacă am ţine cont şi de dobânzile bancare şi de amortizarea fermei, ca să zicem, un kilogram de carne care pleacă din fermă ar ajunge undeva la 5,4 lei. Ăsta ar fi costul de producţie", a calculat Gheorghe Şcheuleac.

500 de tone de furaje pentru 2.000 de porci

Cerealele din care se compune hrana porcilor sunt depozitate în spaţii proprii ale fermei, care au o capacitate de aproximativ 500 de tone. Orzul, grâul, porumbul şi şrotul de floarea-soarelui sunt măcinate şi amestecate în anumite proporţii, după reţete proprii şi în funcţie de greutatea porcilor. Pentru fiecare ciclu de producţie, de 2.000 de porci, se consumă în jur de 500 de tone de furaje. Gheorghe Şcheuleac spune că afacerea este profitabilă pentru că cererea de carne de porc de pe piaţă este foarte mare. Suceveanul a mai cumpărat o fermă similară în Bacău şi intenţionează să mai deschidă o a treia fermă în cursul acestui an.

"Anumite melodii de muzică clasică pot să producă vibraţii care să diminueze stresul animalelor. ''
Ion Rădoi profesor universitar

"Porcii stau relaxaţi, mănâncă, beau apă şi dorm. În general, le punem muzică clasică.''

Gheorghe Şcheulean proprietarul fermei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite