Populaţia latino din L.A., barometru pentru viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citiţi analiza in extenso a evoluţiei şi influenţei populaţiei latino în viaţa politică a SUA pe timothy.rutten@latimes.com “L.A.’s Latinos are a sign of things to come”.

Nu întâmplător America consideră Los Angeles-ul ca un indicator cultural pentru nou. Rezultatul ultimelor alegeri ar putea să înscrie oraşul şi pe orbita politică a ţării.

Analiştii campaniei care a condus la victoria decisivă a preşedintelui Barack Obama au început să creadă că aceasta s-a finalizat cu o “realinire a alegerilor”, care au modificat conturul hărţii politice a ţării. Aşa s-a întâmplat cu cele care i-au propulsat la putere pe Franklin Roosevelt şi Ronald Reagan. Dacă aşa stau lucrurile, atunci tendinţele care l-au împins pe Obama spre victorie şi-au arătat primele semne în L.A.

Una ar fi continua afluenţă a electoratului cu studii superioare şi a rezidenţilor din suburbii către democraţi – o tendinţă vizibilă în L.A. de mai mulţi ani. Electoratul din suburbii a votat cu Obama în toate statele, dar procentul a fost covârşitor în Los Angeles.

Un al semn pentru ce se va întâmpla în viitor a fost masiva participare a populaţiei latino la urne, în creştere la Los Angeles de decenii, şi care a a atins în acest ciclu electoral recorduri istorice la nivel naţional. Nimeni nu a anticipat o participare de şase din zece latino la vot, aşa cum s-a întâmplat.

Semnificaţia evenimentului a fost amplificată de faptul că populaţia latino se regăseşte mai ales în statele din vestul SUA, cu simpatii republicane. Acum, 73% din populaţia latino din Colorado, 76% din Nevada şi 69% din New Mexico au votat cu Obama. Mai mult, “latinii” l-au ajutat pe Obama să obţină două din cele trei state cruciale în alegeri. În California, 77% au votat cu democratul, iar în Florida – 57%. Până şi culoarea celui de-al treilea stat – Texasul – o virează spre albastru.
Pare greu de crezut că ,doar cu un deceniu în urmă, mulţi analişti prevedeau că “latinii”, preponderent catolici şi conservatori, urmau să fie irezistibil atraşi pe orbita republicană, aşa cum s-a întâmplat în statele din estul SUA cu italienii-americani, cu background similar, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ce s-a întâmplat? Două fenomene: imigrarea şi organizarea muncii. Începând din 1994, când guvernatorul republican de California Pete Wilson a refuzat imigranţilor fără documente accesul la sănătate, educaţie şi alte beneficii, populaţia latino de pe tot cuprinsul ţării a fugit de republicani mâncând pământul. (…) Istoria politică e amuzantă. Cine ar fi crezut că republicanul Pete Wilson va fi unul din arhitecţii victoriei lui Obama?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite