Popularitatea lui Bush, la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 35% din americani aprobă politica lui George W. Bush în Irak, fiind cel mai scăzut procent înregistrat vreodată în sondajele de opinie făcute de AP-Ipsos. Pentru comparaţie, popularitatea

Doar 35% din americani aprobă politica lui George W. Bush în Irak, fiind cel mai scăzut procent înregistrat vreodată în sondajele de opinie făcute de AP-Ipsos. Pentru comparaţie, popularitatea lui era de 47% în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2004 şi de 64% în octombrie 2002.
Sondajul, realizat zilele trecute, arată că doar 40% aprobă bilanţul său în domeniul politicii externe şi în războiul împotriva terorismului, ceea ce înseamnă o scădere de nouă puncte într-un singur an. Este cel mai mic nivel de la debutul primului mandat al preşedinţiei sale. De altfel, la jumătatea anului 2002, 64% din alegători îl susţineau pe Bush în cele două domenii evocate la început. Pe de altă parte, doar 36% din americani aprobă activitatea lui George W. Bush, iar în cazul politicii sale în Irak, scorul e mai mic cu un procent. Pentru republicani, toate aceste procente scăzute sunt deosebit de importante, ele fiind consemnate cu numai câteva luni înaintea alegerilor legislative ce se organizează la jumătatea mandatului (în noiembrie 2006, în acest caz), întrucât, în cazul lor, lucrurile stau şi mai rău. Astfel, activitatea Congresului, aflat sub controlul lor, este aprobată doar de 30% din alegători. Mai mult, 49% din aceştia i-ar prefera pe democraţi la conducerea Congresului, ceea ce înseamnă un avans de 19% faţă de republicani. Fapt foarte important, democraţii au refăcut diferenţa îndeosebi într-o problemă crucială - securitatea naţională -, aşa încât ar putea prelua controlul Congresului în noiembrie. "Cifrele sunt înspăimântătoare. Am pierdut toate procentele din avansul pe care îl aveam", a comentat Tony Fabrizio, specialist republican în sondaje de opinie. Observatorii opinează că dacă democraţii preiau conducerea Congresului, acest fapt ar însemna abandonarea ultimelor rămăşiţe ale programului legislativ al lui Bush şi declansarea unor anchete asupra administraţiei sale care s-ar dovedi deosebit de periculoase pentru şeful Casei Albe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite