Popularii europeni cer acordarea unui nou ajutor financiar pentru Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guido Podesta, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE, membru PPE in Parlamentul European, s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti, unde a avut o serie de intalniri cu oficialii

Guido Podesta, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE, membru PPE in Parlamentul European, s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti, unde a avut o serie de intalniri cu oficialii romani. Impresionat de tragedia miilor de sinistrati din regiunile inundate in ultimul timp, europarlamentarul italian propune Legislativului european acordarea unui ajutor financiar de urgenta Romaniei din Fondul de Solidaritate al UE.
- Cum ati aflat despre inundatiile din Romania?
- In urma cu cateva zile am fost la Bucuresti pentru o serie de colocvii in care s-a discutat integrarea europeana a Romaniei. Am avut, de asemenea, intalniri cu presedintele Basescu, cu premierul Tariceanu si cu membrii guvernului si ai partidelor politice. In acest rastimp, am vazut cu ochii mei ploile teribile si inundatiile exceptionale care s-au abatut, din nou, asupra tarii dumneavoastra. Cred ca putem sa ajutam Romania.
- Aveti planuri concrete in acest sens?
-Eu si colegul meu, domnul Giovanni Pittella, europarlamentar italian, care se ocupa de raportul pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2006, am verificat si am aflat ca exista posibilitatea obtinerii de resurse financiare din Fondul de Solidaritate al UE. Deoarece exista o reglementare care prevede ca, pentru situatii exceptionale, ca acestea din Romania acum, se pot acorda fonduri si pentru tarile in curs de aderare. In plus, vom sustine reconversia partiala a anumitor fonduri de preaderare ca sa ajutam Romania. Inca nu putem preciza sumele, pentru ca autoritatile romane trebuie sa faca o evaluare a pagubelor totale.
- Cat de rapid ar putea veni aceste fonduri ?
- Eu si colegul meu, domnul Pittella, vom depune aceasta initiativa chiar la inceputul acestei saptamani in sesiunea Parlamentului European din Strasbourg. Tot la Strasbourg ii asteptam pe cei 35 de colegi ai nostri din Parlamentul Romaniei sa ni se alature.

Romania a depus doua cereri de sprijin financiar la Fondul pentru Solidaritate al Uniunii Europene. Au fost deja realocate urmatoarele fonduri:
- 5,5 milioane euro (din programul PHARE 2003) - pentru lucrari de refacere a infrastructurii in zonele afectate de inundatii
- 24,6 milioane euro (din rezerva programului 2004) - pentru lucrari de reconstructie
- 34,6 milioane euro (din fondurile ISPA) - in principal pentru reconstructie de infrastructura de dimensiuni mari
- 70 milioane euro (din programul SAPARD) - pentru proiecte de infrastructura in zonele rurale.
In total, Uniunea Europeana a luat deja decizia de re-alocare a peste 130 milioane euro din programele PHARE, ISPA si SAPARD pentru lucrari de reconstructie si reparatii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite