Popocatepetl, "Muntele care fumega", erupe din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In prima zi de Craciun, cu putin inainte de ivirea zorilor, mexicanii au avut parte de un neasteptat si spectaculos foc natural de artificii la o scara gigantica: vulcanul Popocatepetl, situat la 64

In prima zi de Craciun, cu putin inainte de ivirea zorilor, mexicanii au avut parte de un neasteptat si spectaculos foc natural de artificii la o scara gigantica: vulcanul Popocatepetl, situat la 64 km de capitala tarii, Ciudad de Mexico, a intrat in eruptie, proiectand in aer, timp de cateva minute, o coloana uriasa de cenusa fierbinte, lunga de 2,5 km, si fragmente de roca incandescenta. O magnifica reprezentatie in aer liber, pe care nici cel mai priceput regizor, cu imaginatia cea mai debordanta, nu ar fi putut-o pune in scena, natura dovedindu-se din nou neintrecuta in surprizele pe care ni le rezerva noua, pamantenilor. Din fericire, eruptia nu a pus in pericol viata locuitorilor asezarii de la poalele vulcanului, care s-au putut bucura de un spectacol gratuit, desi, poate la inceput, au incercat unii fiori de teama. Temerile lor au fost insa risipite de Centrul National pentru Prevenirea Dezastrelor, care a comunicat ca nu exista nici un fel de pericol. Popocatepetl, cuvant care in limba vechilor locuitori ai Mexicului, aztecii, inseamna "Muntele care fumega", se ridica maiestuos la o inaltime de nu mai putin de 5.420 m. Spre comparatie, muntii cei mai inalti din Romania, Negoiu si Moldoveanu, nu ating 3.000 m. Este ceea ce se cheama un "stratovulcan", el fiind cladit din straturi orizontale de lava, alternand cu formatii stancoase, pe structura unui vulcan mai vechi numit Nexpayantla. "Popo", cum i se spune indeobste, deoarece numele intreg este greu de pronuntat, prezinta o forma conica aproape perfecta, craterul sau avand o adancime de pana la 500 m. Dupa cum indica si numele dat de catre indigeni, este un vulcan activ. Semne ale acestei activitati au fost consemnate inca de pe vremea aztecilor, iar, mai apoi, dupa Conquista spaniola de acum sase secole. De la sosirea spaniolilor si pana astazi s-au inregistrat cel putin 15 eruptii, majoritatea lor de intensitate medie. Ultima data cand a avut loc o eruptie mai serioasa a fost in 1994, cu cateva zile inainte de Craciun (coincidenta cu cele intamplate acum). Atunci, autoritatile au decis evacuarea locuitorilor a 19 sate din apropiere, in total 75.000 de persoane.
Nici un pericol major in viitorul previzibil
Popocatepetl este un obiect de studiu interesant pentru vulcanologi. In general, eruptiile vulcanice urmeaza un anumit pattern, un anumit calapod, istoria eruptiilor din trecut oferind indicii asupra viitoarelor eruptii. In cazul vulcanului mexican este deosebit de important sa se incerce a se previziona viitoarea eruptie, tinand seama ca nu mai putin de 20 milioane de persoane traiesc intr-o zona din jur, suficient de aproape pentru a fi amenintati de o posibila eruptie majora. Potrivit oamenilor de stiinta, ultima data cand s-ar fi produs o eruptie catastrofala a fost acum aproximativ 1.000 de ani. Nu exista nici un indiciu ca intr-un viitor previzibil s-ar putea produce un eveniment similar. Mexicanii, inclusiv locuitorii capitalei, aflati la o distanta nu prea mare de vulcan, pot fi, de aceea, linistiti. Tot la ceea ce se pot astepta sunt "spectacolele de sunet si lumina" de felul celui petrecut in prima zi de Craciun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite