Popas la mânăstire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

gustaţi ghiveciul sau borşul călugăresc ! Colacii sau turtele frământate în cuhnii, aceste bucătării ale Domnului, unde mai toate bucatele amintesc de rânduiala unei vieţi simple şi

gustaţi ghiveciul sau borşul călugăresc ! Colacii sau turtele frământate în cuhnii, aceste bucătării ale Domnului, unde mai toate bucatele amintesc de rânduiala unei vieţi simple şi sănătoase !

Ghiveci călugăresc
Pentru 6-8 porţii
Ingrediente: 3 cepe, 4-5 linguri ulei, 4-5 cartofi, 2-3 ardei graşi, 1 conopidă, un pumn de fasole verde, 4-5 roşii proaspete, 2 morcovi, 1 dovlecel, 1 varză mică, 1/2 ţelină, 1 lingură bulion, pătrunjel, sare, piper, pătrunjel verde
Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se toacă şi se pune la călit în uleiul încins. Cartofii, ardeii, dovlecelul, roşiile şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie în cubuleţe potrivite ca mărime. Conopida se curăţă, se desface în bucheţele, fasolea se curăţă şi se rupe în bucăţi, varza se spală şi se taie fideluţă. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se pun legumele pe rând în cratiţa cu ceapă şi se lasă să se călească. Când au căpătat culoare, se sting cu puţină apă, se adaugă sarea şi piperul, se toarnă peste ele bulionul desfăcut cu apă, după care se dau la cuptor până se înăbuşă bine. La final, se adaugă puţin pătrunjel verde tocat, pentru aromă.

ştiaţi că ?
Încercând să găsească "elixirul vieţii", Basileus Valentin, un călugăr din Evul Mediu pasionat de alchimie, a avut ideea să distileze şi vinul din struguri. După degustarea repetată a lichidului obţinut, cucernicii săi asistenţi au fost cuprinşi de o ciudată senzaţie de veselie şi... ameţeală. Reuşiseră să se îmbete zdravăn, căci elixirul cu pricina nu era altceva decât alcool. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite