Ponta: Există informaţii neoficiale potrivit cărora Comisia Europeană va suspenda, curând, fondurile pe POSDRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat la Palatul Victoria că auditul pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ar putea duce la suspendarea plăţilor, adică a celor  aproximativ 100 milioane de euro alocate pe anul în curs şi a celor 1,1 miliarde de euro pentru anul 2013. Este vorba, spune prim-ministrul, de "informaţii neoficiale" venite de la Comisia Europeană. 

Ponta spune că a avut mai multe discuţii cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) pe marginea unor nereguli grave descoperite la Autoritatea pentru Management POSDRU.

Potrivit declaraţiei pe care Victor Ponta tocmai a făcut-o la Palatul Victoria, există informaţii neoficiale că, din cauza acestor nereguli grave, Comisia Europeană va suspenda fondurile europene pe POSDRU.

Ministrul Leonard Orban confirmă informaţiile. Din informaţiile sale este o chestiune de zile până când va sosi scrisoarea de la Comisia Europeană în care "cel mai probabil" se va anunţa suspendarea suspendarea fondurilor europene.

Măsura este luată în urma celor două audituri desfăşurate în aprilie (pe probleme de sistem) şi în mai (pe operaţiuni) în care au fost constatate mai multe nereguli.

De exemplu, acelaşi proiect a fost depus de 20 de ori (de către 20 de beneficiari), în nouă cazuri a fost aprobat şi în unsprezece a fost respins.

Premierul Ponta şi ministrul Orban susţin că toate aceste nereguli s-au derulat pe perioada tuturor miniştrilor care au condus Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) din 2010 încoace - Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu, Claudia Boghicevici.

Printre neregulile constatate, Ponta a amintit sistemul informatic şi a spus că au fost descoperite peste 300 de persoane neautorizate care aveau totuşi acces liber în sistem.

O altă problemă o constituie salariile uriaşe ale celor angajaţi sau ale experţiilor colaboratori care lucrează pe sume uriaşe în astfel de proiecte europene, sume ce depăşesc adesea 3.500 de euro şi ajung chiar la 10.000 de euro pe lună.

Vor fi verificate toate proiectele aflate în derulare, iar vinovaţii vor plăti, inclusiv penal, pentru acest "jaf" de la POSDRU, a avertizat Ponta.

Din fericire, a mai spus Orban, nu sunt probleme cu celelalte programe europene.

Dacă fondurile europene de pe POSDRU vor fi suspendate, acest lucru va fi pentru o perioadă de câteva luni, a explicat Orban, însă Victor Ponta a declarat că dacă nu va reuşi rezolvarea din mers a problemelor de la AM-POSDRU, va lua decizia politică de restructurare totală a programului, ceea ce înseamnă pierderea banilor pe anul acesta şi pe anul viitor (adică a circa 100 de milioane pe 2012 şi a altor aproximativ 1,1 miliarde euro pe 2013).

Avantajul ar fi, în opinia lui Ponta, că-n această ultimă variantă, a restructurării totale şi radicale a Autorităţii, există certitudinea unui program eficient şi o autoritate competentă în 2014.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite