Ponta şi „datoria istorică“ faţă de basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Vlad Filat au semnat o declaraţie privind  cooperarea în domeniul energetic
Victor Ponta şi Vlad Filat au semnat o declaraţie privind cooperarea în domeniul energetic

Aflat ieri în prima vizită oficială la Chişinău, premierul român Victor Ponta a dat asigurări că lucrurile bune din relaţiile dintre România şi Republica Moldova vor continua, indiferent de situaţia politică din ţara sa.

În vizita de o zi la Chişinău, prim-ministrul României s-a întâlnit cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi cu preşedintele Nicolae Timofti. Împreună cu omologul său moldovean Vlad Filat, el a semnat o declaraţie privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice. Miniştrii Educaţiei din cele două ţări au parafat un protocol de colaborare pentru următorii trei ani de studii, care prevede că, anual, 5.000 de basarabeni vor învăţa în România.

Responsabilii de la Transporturi au stabilit unde şi ce fel de poduri vor lega cele două maluri ale Prutului, iar cei din Justiţie au semnat un plan de cooperare pentru 2012-2013. Victor Ponta a promis că România va permite în curând accesul şi şederea în ţară a moldovenilor care deţin vize Schengen, fără a avea nevoie de vize naţionale. „Ştim cum a procedat Bulgaria, Cipru şi Slovenia şi vom găsi în cel mai scurt timp soluţia", a precizat premierul român.

De asemenea, el a dat asigurări că procesul de redobândire a cetăţeniei române va continua. „Indiferent de anumite nemulţumiri în Europa, noi avem o datorie istorică să acordăm cetăţenie română basarabenilor. În politică, preferinţele trec", a declarat oficialul de la Bucureşti.

Câteva zeci de susţinători ai lui Traian Băsescu au protestat în faţa sediului Guvernului împotriva vizitei premierului român. Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, ei au scandat „Jos uzurpatorii!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite